Az október 1. és november 30. között zajló felmérésben több tucat egészséges étel közül válaszhatják ki a szavazók a kedvenceiket, illetve tetszés szerint bővíthetik is a listát. A kutatásból hamarosan megtudhatjuk, hogy mi a magyarok kedvenc egészséges fogása, melyek a legnépszerűbb fogyókúrák és hányan vallják magukat ételérzékenynek.
Ananászhamburger, chia puding, csirkemell színes zöldségekkel, esetleg fitt töltött paprika, főzelékfélék vagy grillezett hal salátával. Vagy egy finom zöldségfasírt? A magyarok kedvenc hazai és nemzetközi fogásai, süteményei és grillételei után az immár ötödik alkalommal meghirdetett Mit eszik az ország? online kutatásból ezúttal hamarosan kiderül, hogy milyen egészséges ételeket fogyasztanak előszeretettel a honfitársaink.
Az ötletgazdák ezúttal arra kíváncsiak, mit gondolnak a magyarok az egészséges táplálkozásról és annak milyen lehetőségeit választják. Kerülik a cukrot, odafigyelnek a megfelelő folyadékbevitelre, rendszeresen sportolnak vagy tudatosan csökkentik a só fogyasztását? A válaszok alapján egyértelmű következtetést lehet majd levonni, hogy mit tesznek meg saját egészségükért a magyarok.
A felmérés azt is vizsgálja, hogy melyek a legnépszerűbb fogyókúrák, hányan vallják magukat glutén-, és laktózérzékenynek, milyen gyakran eszünk egy nap és hogy mennyi gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk.
Ratkai Krisztina gasztro főszerkesztő, a kutatás elindítója hangsúlyozta: a kutatás során nemcsak kérdeznek, rengeteg receptet és tanácsot is adnak azoknak, akik most vágnak bele az egészséges életmódba.
A Mit eszik az ország? gasztrofelmérés-sorozatának szakmai partnere ezúttal az EgészségKalauz.hu egészségügyi és életmód site mellett a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ), mely a közelmúltban készítette el a legújabb magyar táplálkozási ajánlást, ami az OKOSTÁNYÉR® elnevezést viseli.
Az egészséges lakosságnak szánt útmutató a felnőttekre, és külön a gyerekekre fogalmazza meg az egészséges táplálkozás legfontosabb alapelveit, mindkettő rendelkezik az MTA ajánlásával is. A most kialakított javaslat az 1987-ben kidolgozott táplálkozási ajánlás 12 pontját váltja fel, és a legfrissebb nemzetközi tudományos eredmények és jogszabályok mellett a hazai táplálkozási szokásokat és ízlést is figyelembe veszi.
„A kiegyensúlyozott táplálkozásba illeszthető, finom ételek receptjével minél többeket szeretnénk inspirálni a főzésre, és az örömteli, változatos, egészséges étkezésre, amibe, mint fogják látni a kampány során nagyon sok minden belefér. Az egyes receptekhez adott tippjeinkkel segítünk érzékeltetni, hogy a főzés mennyire könnyen lehet rugalmas, szerethető és változatos, mennyire egyszerűen lehet egy adott receptet átalakítani a szükségletnek és a lehetőségeknek megfelelően, az eredmény pedig egészséges és ízletes étrend” – mondja Szűcs Zsuzsanna, az MDOSZ elnöke.