Jump to content

Ezt a légzéstechnikát használjuk, ha nem jön álom a szemünkre

2022. 11. 02. 11:34

Vasárnap kezdődik a téli időszámítás, tehát október 30-án hajnali háromkor két órára tekerhetjük vissza az analóg órák mutatóját. Bár ez a biológiai óránk szempontjából a jobbik eset, hiszen egy órával többet alhatunk, mégis megviseli a szervezetet az átállás.

A szakemberek szerint az óraátállítás hatása akár 7–10 napig is tarthat azoknál, akik erre érzékenyek. A belső óra a szervezet teljes működésére hatással van, így nem szabad bagatellizálni az egyórás csúszást. Az óraátállítás elsősorban alvási problémákat, vérnyomás-ingadozást okoz, és csökkenhet a munkavégzés hatékonysága. Sokféle módszerrel segíthetünk a szervezetünknek, az alábbi 4-7-8 elnevezésű légzéstechnika például egy relaxációs gyakorlat, mellyel könnyebben megnyugtathatjuk a szervezetünket, felkészítve az alvásra.

Az úgynevezett 4-7-8 módszer segíthet a gyors elalvásban. A technika egy olyan relaxációs gyakorlat, amelynek lényege, hogy négy számolásig belélegzünk, hét számolásig visszatartjuk a levegőt, majd nyolc számolásig kilélegzünk – idézi a CNN Raj Dasgupta, a Dél-kaliforniai Egyetem klinikai docensének szavait.

A lazító légzéssorként is ismert gyakorlat csökkentheti a szorongást, és gyorsítja az elalvást.

„Az alvási nehézséget nagyon sokszor csak az okozza, hogy pörög az emberek agya, ami miatt nehezebben szenderülnek el” – mondta Rebecca Robbins a Harvard orvosi karának orvostudományi oktatója

„A 4-7-8-as technika abban segít, hogy megnyugtassuk magunkat, és éppen ez az, amire elalvás előtt szükségünk van”
– tette hozzá.

(Forrás: biokalauz.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)