Jump to content

A Generali felmérése szerint hajszálnyival többen vannak a derülátók

2023. 02. 15. 12:38

A pénzügyi terveket vizsgáló legújabb felmérésben a válaszadók 51 százaléka vallotta magát derűlátónak az év elején, míg 49 százalék borúlátóan tekint az idei évre - tájékoztatta a Generali Biztosító kutatása eredményéről az MTI-t kedden kiadott közleményében.

A cég rámutatott arra, hogy az optimista szemléletmód jellemzőbb a fiatalabb korosztályra (18-39 évesek), illetve a magasabb jövedelemmel rendelkezőkre.

A kutatásból kiderül, hogy a lakosság körülbelül harmada (36 százalék) tett valamilyen pénzügyi fogadalmat idén, a válaszadók 42 százaléka 2023-ban szeretne jobban odafigyelni a spórolásra. Az emberek 40 százaléka a felesleges termékek és szolgáltatások megvásárlásának elkerülésére kíván fókuszálni, negyedük pedig a rezsicsökkentő megoldásokat részesítené előnyben. A személygépjármű-használat csökkentésével a válaszadók 15 százaléka kíván spórolni - fejtették ki.

Azok közül, akik tervezik a kiadás-csökkentést, a válaszadók ötöde a magasabb fizetés reményében munkahelyváltást is tervez 2023-ban.

Schaub Erika, a Generali személybiztosításokért felelős igazgatósági tagja a közlemény szerint elmondta: a kutatás eredményei megerősítették, hogy a magyarok többsége számára fontos a pénzügyi tudatosság és az öngondoskodás. A pénzügyi stabilitás megteremtéséhez elengedhetetlen a rendszeres megtakarítás, legyen szó bármekkora összegről, illetve érdemes tájékozódni a személyre szabott pénzügyi megoldásokról - fűzte hozzá.

A biztosító idén januárban készítette a kutatását a 2023-as várakozásokról és pénzügyi tervekről, amely - számolt be róla a társaság - reprezentatívnak tekinthető.

(Forrás: biokalauz.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)