Jump to content

Szlovénia intézkedéseket vezet be az afrikai sertéspestisjárvány mérséklése érdekében

2023. 10. 06. 18:28

A szlovén élelmiszer-biztonsági, állategészségügyi és növényvédelmi hivatal intézkedéseket vezet be az afrikai sertéspestisjárvány (ASP) elkerülése érdekében, miután a legtöbb szomszédos országban már megjelent a vírus - közölte a hivatal.

A hivatalos közlönyben megjelent rendelet hétfőn lépett hatályba, és az egész országra érvényes. Az utasítás szerint a kültéri ólakat kerítéssel kell körülvenni, hogy megakadályozzák a vaddisznókkal való érintkezést. A hivatal szerint ez jelentősen csökkenti a járvány terjedésének kockázatát.

Az afrikai sertéspestis olyan vírusos betegség, amely ellen nincs vakcina, és nagy veszteségeket okoz a sertésállományban és a gazdaságnak. Más állatfajokra nem jelent veszélyt. Szlovéniában eddig egyetlen esetet sem észleltek - írta a hivatal a közleményében.

A szomszédos Horvátország június 23-án jelentette először az EU-tagországoknak, hogy házisertés-állományban is igazolták az ASP vírus jelenlétét, majd rövid idő alatt több tucat járványgócot azonosítottak.

Az országban eddig 20 ezer sertést pusztítottak el. Továbbra is a kelet-horvátországi Vukovár-Szerémség megyében a legrosszabb a helyzet, ahol 20 járásra terjed ki a betegség. A járvány eddig 900 gazdaságot érint az ország Szerbiával és Bosznia-Hercegovinával határos megyéiben.

A bezárt telepeken legkorábban 2025-ben lesz lehetséges az újbóli tenyésztés, emiatt sok gazdálkodó döntött úgy, hogy felhagynak a sertéstartással.

A horvát kormány 7,5 millió euró értékben nyújt támogatást azoknak a gazdálkodóknak, akiknek a járvány továbbterjedésének megakadályozása érdekében el kellett pusztítani sertésállományukat.

(Forrás: biokalauz.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)