Jump to content

Többet költünk a kisállatokra

2023. 10. 11. 20:54

Nőtt a kisállatbiztosítások száma a Netrisk adatai szerint.

Az online biztosításközvetítő az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében ismerteti: az idén július és szeptember közepe között a megkötött lakásbiztosítások 10 százalékánál kértek kisállatokra - köztük kutyákra - szóló kiegészítő szolgáltatást, a kutyákra, macskákra köthető utasbiztosítások száma pedig 28 százalékkal nőtt. Egy szerződésben átlagosan 1,4, azaz több mint egy kisállat volt megjelölve.

A kutyatartói felelősségbiztosítást kötők harmada kért kisállatbiztosítást is. A szóban forgó időszakban megkötött kisállatbiztosítások száma 57 százalékkal nőtt, a kutyatartói felelősségbiztosítások száma a tavalyi hasonló időszakhoz képest azonos szinten maradt - közölték.

Az elemzés szerint minden második magyar háztartásban van kutya, azaz 50,41 százalékos a kutyások aránya egy, még tavaly publikált tudományos kutatás alapján, amely szerint 2,8 millió gazdás eb van Magyarországon.

A Netrisk felhívja a figyelmet, hogy a kutyák mellett a többi kisállat is bajba kerülhet, megsérülhetnek, megbetegedhetnek, de előfordulhat, hogy ők okoznak gondot, például kiszaladnak az úttestre és balesetet okoznak. A kisállatok orvosi ellátása vagy egy műtét jelentős, akár több tízezres vagy akár százezres kiadással járhat, ahogy az általuk közvetve okozott kár is tetemes lehet.

Mindezekre megoldás a lakásbiztosításokon belül kisállatokra köthető kiegészítő szolgáltatás - jelezte a Netrisk.
Alapvetően két kisállatokat érintő biztosítás érhető el. Az egyik a sima konstrukció, amely az érintett kisállat betegsége, balesete miatti orvosi költségekre szól. Feltétele azonban, hogy a kisállatnak legyen megfelelő mikrochipje, valamint az állatorvosnak rögzítenie kell az állat adatait elektronikus nyilvántartásban. A másik a kutyatartói felelősségbiztosítás, amely olyan esetekre nyújthat fedezetet, ha a kutya megharap valakit, vagy balesetet okoz - ismertette a közleményben Besnyő Márton, a Netrisk ügyvezető igazgatója.

(Forrás: biokalauz.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)