Jump to content

Kitettek magukért az okostelefonos vásárlók

2024. 03. 27. 22:13

Az okostelefonos fizetések száma 49 százalékkal nőtt januárban az egy évvel korábbihoz képest. Ez 58 százalékos forgalomnövekedéssel párosult - közölte a K&H. A különböző alternatívák közül a Google Pay-fizetések érték el a legjelentősebb növekedést: a tranzakciók száma 53 százalékkal emelkedett, az elköltött összeg pedig 60 százalékkal lett magasabb. Ugyanakkor az egy tranzakcióra jutó összeg alapján az Apple viszi a prímet.

Folytatódik az okostelefonos fizetések szárnyalása: a múlt év után idén januárban is jelentősen nőtt a tranzakciók száma, valamint a vásárlások összege - közölte a K&H a legfrissebb saját adatok alapján.

Meglepetések sorozata

Az év első hónapjában összesen közel 4,6 millió alkalommal fizettek okostelefonnal a pénzintézet ügyfelei, ami 49 százalékkal haladja meg a tavaly januári szintet. A tranzakciók összege 58 százalékos bővüléssel megközelítette a 35 milliárd forintot.

“Viszonylag új fizetési megoldásról van szó, ezért minden hónapban számítunk bővülésre, de a számok gyakran meglepően dinamikus növekedésről tanúskodnak. A januári adatok alapján az is látszik, hogy egyre többen választják a biztonságos és kényelmes okostelefonos fizetést” - kommentálta az adatokat Árva András, a K&H lakossági szegmensért felelős marketing vezetője.

Melyikkel, mennyit?

Az is kiderül a K&H összesítéséből, hogy a különböző fizetési alternatívák közül a Google Pay esetében 1,7 millió januári tranzakcióra 11,6 milliárd forintos költés jutott. Előbbi 53, utóbbi 60 százalékos - vagyis az átlagot meghaladó - emelkedést jelent éves alapon. Az Apple Pay-fizetések száma 47 százalékkal 2,8 millióra nőtt, az ezekhez köthető forgalom pedig 58 százalékkal 23 milliárd forintra gyarapodott. Visszafogottabb, de még mindig két számjegyű pluszt ért el a másik két megoldás: a Garmin Pay-nél a fizetések száma 29 százalékkal 21 ezerre, a Xiaomi Pay-nél pedig 18 százalékkal 6 ezerre nőtt. A forgalom az előbbinél 26 százalékkal 157 millióra, utóbbinál 23 százalékkal 34 millió forintra hízott.  Az egy okostelefonos fizetésre jutó átlagérték januárban 7576 forintot tett ki. Az Apple Pay-nél ugyanez meghaladta a 8100 forintot, a Google Pay-t pedig 6713 forint jellemezte. A garminosok 7406 forintot, a xiaomisok 5743 forintot költöttek egy-egy alkalommal.

Árva András beszélt arról is, hogy a pénzintézet digitális fejlesztéseinek köszönhetően tavaly november óta nemcsak a bankkártyák, hanem a K&H-s SZÉP-kártyákat is be lehet „költöztetni” az okostelefonokba, és így érintésmentesen lehet velük fizetni. Egyelőre még nem minden elfogadóhelyen van erre lehetőség, de folyamatosan bővül ez a fizetési mód is az elfogadóhelyi hálózatban.

(Forrás: biokalauz.co.hu;k&h.hu | Kép: pixabay.com)