Jump to content

A szombathelyiek akarják a bioerőművet

2014. 01. 31. 14:08

Örülhet a Grenor, ugyanis a közvélemény-kutatási adatok szerint a szombathelyiek 71%-a helyesli az erőmű megépítését. Arról viszont fogalmuk sincs hová tervezik. Szerda délelőtt az LMP-s városi képviselő megmutatta a Real-PR `93 Kft. által elkészített 69 oldalas tanulmányt. A cég a közvélemény-kutatást tavaly októberben végeztette el Szombathelyen, a merítésben 2500 ember véleményére voltak kíváncsiak.

A Real-PR 93. Piac- és Közvéleménykutató Kft. egyébként utalt rá még múlt héten az LMP-s képviselő - egyszer már megjelent Szombathelyen, 2008-ban kutatta a választók pártreferenciáit, és akkor a cég nem volt hajlandó elárulni a helyi médiának, ki volt a megrendelője. (A cégről, és állítólagos pártkötődéséről bővebben múlt heti cikkünkben olvashat.)

A közvélemény-kutatási adatok szerint szentkirályiak tiltakozása ellenére a megkérdezettek 56 százaléka megfelelőnek tartja azt a helyszínt, ahová Grenor szeretné a biomassza erőművet létesíteni. 15,7 százalék szintén támogatja a beruházást, csak más helyszínen. Ezzel együtt a kutatás azt állapítja meg, ha a két adatot összeadjuk, akkor látszik, hogy több mint 71 százalék támogatja egy erőmű építését.

Az eredményt Horváth Zoltán sem kívánta megkérdőjelezni, azonban több ellentmondásra is felhívta a figyelmet. Például arra, hogy a kérdésre, hogy ?Tudják-e azt, hogy hová tervezik ezt az erőművet??, egészen megdöbbentő eredmény jött ki. 59 százalék semmit sem tudott rá válaszolni, 31 százalék teljesen téves helyszín jelölt meg. Ha összevetjük a két adatot, 90 százalék azt se tudja, hol valósulna meg, mégis több mint 71 százalékuk helyesli a beruházást.

Másrészt a kérdőívben semmi nyoma sincs annak, hogy a zöld szervezetek miért ellenzik a nagyobb léptékű biomassza-erőműveket. Külön kellene kezelni ugyanis azokat a kis léptékű erőműveket, amelyeket nem egy ausztriai faluban is láthatunk, és ahol a környezetükben keletkezett szerves hulladékot dolgozzák fel, és elégítik ki vele a település energiaigényét. Ez a tervezett szombathelyi beruházás, figyelmeztet a politikus, sokkal nagyobb léptékű, nem csupán a helyben képződött és feldolgozásra váró növényi hulladékot dolgozza fel, hanem nagyban szállítanák ide.

Horváth Zoltán még kifogásolta, hogy a közvélemény-kutatási anyag rossz színben tünteti fel a környezetvédőket, mivel azt állítják, hogy a megkérdezettek jó része megkérdőjelezi a hitelességüket. Ezzel szemben viszont a szombathelyiek 88 százaléka szerint a környezetvédelem nagyon fontos, és csak 1 százalék alatti számban gondolják úgy, hogy nem.

A kutatás ellentmondásainak feloldására és azért, hogy hitelesebb képet kaphassunk, a városban helyi népszavazást kellene tartani - javasolta Horváth Zoltán. Feltéve, ha a városvezetés tényleg bioerőművet akar. Mert szerinte ez ügyben hónapok óta csak maszatolás van.

Fotó: freedigitalphotos.net

biokalauz.hu/nyugat.hu