Jump to content

Fenntartható életmód a design köntösében az idei Construmán

2014. 03. 05. 10:54

Környezettudatos épületektől a városi szintű, közlekedéssel és infrastruktúrával összefüggő innovációkon át a termékfejlesztésig. Az idei Construma látogatói újszerű tálalásban ismerkedhetnek meg a fenntartható életmód összes aspektusával. Az ÖkoCity tematikus kiállítás a környezettudatos épületektől a városi szintű, közlekedéssel és infrastruktúrával összefüggő innovációkon át a termékfejlesztés kérdésköréig mutatja be a legkorszerűbb megoldásokat és ismereteket.

A kiállítás és az ahhoz kapcsolódó eseménysorozat a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) szakmai támogatásával jön létre, a kísérő előadásokon pedig az Egyesület szakemberei is megosztják az érdeklődőkkel a területtel kapcsolatos naprakész ismereteket. Az A pavilonban, közel 1000 m2 területen megvalósuló ÖkoCity kiállítás szervezői az ÉVOSZ Könnyűszerkezet-építő Szakmai Tagozata és az Energiabarát Kft.

A kezdeményezés célja, hogy elősegítse nemcsak a szakmán belüli tudásmegosztást, hanem a szélesebb, társadalmi szintű kommunikációt is. Éppen ezért az előadások és a kiállítás mellett konzultációs lehetőség várja az érdeklődőket. A tanácsadás nemcsak a környezettudatos építés általános kérdéseiben segít eligazodni, hanem olyan tudnivalókkal is támogatja a látogatókat, mint a pályázati lehetőségek, finanszírozás, a jogszabályi környezet vagy a termékválasztás.

A HuGBC sajtóközleményéből kiderül, a rendezvénysorozat öt napjának előadásai a Fórum téren öt tematika köré csoportosulnak:
a Város a fenntartható települések (április 2. szerda);
a Jövő a területtel kapcsolatos tudásanyag megosztása a felsőoktatásban (április 3. csütörtök);
a Stratégia az építőipar előtt álló feladatok (április 4. péntek);
a Közösségek a társasházak (április 4. péntek);
a Család a fenntartható életmód és a környezettudatos családi házak (április 5-6. szombat, vasárnap) hívószava.

Az Egyesület a szakmai együttműködés keretében az első két nap programsorozatának megszervezésében nyújt segítséget: a Város témacsoportban olyan szakemberek előadásait hallgathatjuk meg, mint Beleznay Éva (Fenntartható város), Baross Pál (A kompakt város) vagy Fegyverneky Sándor (Országos tervek, célok). A második napon a felsőoktatási intézményeké lesz a főszerep, ezt a programot Dr. Reith András, a HuGBC elnöke nyitja meg.

Fotó: freedigitalphotos.net