Jump to content

A Google-tól napelemet is lehet kölcsönözni

2014. 04. 25. 10:03

Jó dolog a napenergia hasznosítása, és hosszú távon biztosan meg is térül – de gond, hogy magasak az induló költségek. A Google azonban segíteni próbál ezen a gondon. A vállalat új kezdeményezése - amelyet nem egyedül, hanem a SunPower Corporationnel együtt indított -, lehetővé tenné, hogy a felhasználók kölcsönözzék a napenergia hasznosításához szükséges hardvert. A Google az új projektbe mintegy 100 millió dollárt, az SPC pedig 150 millió dollárt helyezne. Az eszközöket az SPC gyártaná le, ezeket a Google venné meg, és a kölcsönzést is a keresőóriás bonyolítaná le.

Bár a felajánlott 100 millió dollár temérdek pénznek tűnik, azonban a Google teljes tőkéjéhez képest igazából aprópénzről van szó. Egy bizonyos mennyiség felett már az olyan innovatív vállalatok számára, mint a Google is nehéz okosan elkölteni a rendelkezés álló forrásokat.

Ezért jobb híján megoldás lehet az is, ha átmenetileg nem a Google használja a pénzt, hanem az emberek. Összességében a Google lényegében bankot fog játszani kicsiben, de garantált, hogy pénzénél marad, sőt, könnyen elképzelhető, hogy a projekt hosszú távon bőven nyereséget is termel majd.

A keresőóriás szerint a bérleti díjat úgy fogják meghatározni, hogy az minden esetben alacsonyabb legyen az adott háztartás fogyasztásánál, hiszen csak így lehet a keresletet élénkíteni. A projekt sajnos egyelőre csak az amerikai háztartások számára lesz elérhető, így csak ott jelent megtakarítási lehetőséget, de talán reménykedhetünk abban, hogy kedvező fogadtatás esetén a vállalat más régiókra is kiterjeszti a kezdeményezést.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/geeks.hu