Jump to content

Bioenergetikai tananyagfejlesztés

2014. 04. 28. 12:06

Két év alatt tíz magyar és két angol nyelvű tananyag készült el a Debreceni Egyetemen a leendő bioenergetikai mérnök szakos hallgatók oktatásához. Az uniós projekt keretében, a Debreceni Egyetemen oktatói által kidolgozott anyag a bioenergia előállításáról és hasznosításáról ad komplex gyakorlatorientált ismereteket. Rátonyi Tamás, a DE Mezőgazdasági-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának egyetemi docense, a projekt szakmai vezetője a témában tartott sajtótájékoztatón elmondta, a globális energiafelhasználás átalakítása világszerte kiemelt feladat.

A hagyományos energiahordozók helyett egyre inkább a környezetkímélő, megújuló energiaforrások kerülnek előtérbe, és lesznek meghatározóak a jövőben. A szakember szerint többek között ezért vált egyre sürgetőbb feladattá, hogy a biomassza-előállításáról és felhasználásáról szervezett oktatási formában tanulhassanak a fiatalok.

A több mint 75 millió forint pályázati támogatással megvalósult programban elkészült a tananyag ahhoz a mesterképzéshez, melyet a gödöllői Szent István egyetemmel közösen szeretne akkreditálni a debreceni intézmény.

Harsányi Endre, a DE Mezőgazdasági-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának egyetemi docense, projektmenedzser szerint a bioenergetikai mérnök MSc szak egyedülálló lesz az országban, hiszen nem műszaki-, hanem agrárszakemberek gyakorlati munkáját segíti majd. A képzési program alapjául az intézmény agrár-felsőoktatásban szerzett több évtizedes tapasztalata szolgált.

A kétéves programban 10 db magyar nyelvű kiadvány készült el, melyek közül kettőt angolra is lefordítottak. A 75 oldalas szöveges szakmai ismeret mellett minden összeállítás tartalmaz egy 30 diás PowerPoint előadást 15 oktatási hétre.

Fotó:freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/unideb.hu