Jump to content

Okos méréssel segíthetik a jövő háztartásait

2014. 04. 28. 17:14

Az Európai Unió okos méréssel kapcsolatos pilotprogramja jelenleg még fut Magyarországon. Az úgynevezett multi utility (azaz több közműves) modell keretében mintegy 8000 okos mérőt szereltek fel tavaly. Ezek egy része a víz-, a gáz-, a távhő, illetve az áramfogyasztást méri. A jövőben az okos technológia, így az egymással kommunikáló, távolról is követhető eszközök várhatóan nemcsak a tele- és infokommunikációban, hanem az energiafelhasználásban is meghatározóak lesznek. Az okos mérés előnye, hogy a mérőberendezés a szolgáltató rendszerébe automatikusan beküldi az adatokat, amelyeket a felhasználók is folyamatosan nyomon követhetnek.

Berzsenyi Tibor, az Energia Pont irodavezetője elmondta, a pilotprojektben részt vevő háztartások a saját adataikat az ELMŰ online ügyfélszolgálatán keresztül követhetik. Itt a regisztráció és a szükséges azonosítók megadása után megnézhetők a napokra, hónapokra lebontott mérési adatok, ezekről terhelési görbék és összesítő táblázatok is lehívhatók. De lehetőség van a saját és az átlagos fogyasztási adatok összehasonlítására is.

Az okos mérés természetesen az interneten is követhető fogyasztási adatokon túl számos más lehetőséget is rejt. A mérési adatok alapján ugyanis a szolgáltatók a jövőben olyan tarifákat dolgozhatnak ki, amelyekkel az energiatudatos, a fogyasztói szokásain változtató ügyfelek csökkenhetik a kiadásaikat.

A szakértő szerint a költségcsökkentés alapja lehet, ha a háztartások a nagyobb áramfogyasztásaikat - amennyiben ez megoldható - a csúcsidőn kívüli úgynevezett völgyidőszakokba helyezik át. Ez munkanapokon este 10-től reggel 6 óráig tartó időszakot, a hétvégéket és az ünnepnapokat jelenti.

A smart metering természetesen nemcsak a háztartások szintjén optimalizálhatná az áramfogyasztást, javítaná az energiahatékonyságot, hanem jelentős változást hozhatna a hazai villamosenergia-termelésben is. Például hozzájárulhatna az erőmű-beruházások elhalasztásához, vagy szükségtelenné tenné azokat.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/hir24.hu