Jump to content

Összeurópai iparpolitikával csökkenthető a munkanélküliség

2014. 05. 09. 15:45

Összehangolt európai iparpolitika és a megújuló energiaszektor támogatása, fejlesztése szükséges az Európai Unióban tapasztalható magas munkanélküliség csökkentéséhez – mondta Meszerics Tamás, a Lehet Más a Politika európai parlamenti (EP-) választási listavezetője és Csiba Katalin, a lista második helyezettje csütörtöki székesfehérvári sajtótájékoztatóján. Meszerics Tamás hangsúlyozta, hogy nem mindegyik tagállamnak van iparpolitikája és összességében az EU-nak sincs. Ezen változtatni kell, és komoly munkahely-teremtési politikára is szükség lenne.

Csiba Katalin közölte: a munkahelyteremtést úgy kell megoldani, hogy az unió a környezetbarát és "foglalkoztatásintenzív" ágazatokba, például a megújuló energiaszektorba és a biogazdálkodásba fektet be. A megújuló energiák térnyerésével ugyanis 2050-re hatmillió új munkahelyet lehetne létrehozni - érvelt. Kiemelte: az atomenergiát hosszú távon ki kell vezetni Európából, csökkenteni kell az atom- és oroszfüggőséget.

Meszerics Tamás elmondta még, hogy az LMP az Európai Parlament zöld frakciójába készül. Jelezte, vélhetően nem a legnagyobb frakció lesz a zöldeké, de a méretükhöz képest eddig is sokkal több sikeres kezdeményezésük volt, mint a nagyobbaknak. Az MTI kérdésre Meszerics Tamás közölte: két mandátum megszerzésében bíznak.

A párt egyébként kezdeményezi a Nemzeti Földalapról szóló jogszabály módosítását, hogy az állami földeken minél nagyobb mértékben lehessen egészséges élelmiszereket termeszteni. Sallai R. Benedek, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának elnöke elmondta, miközben Magyarországon magas a közösségi tulajdonú földek aránya, az államnak semmilyen stratégiája nincs arra, hogy azokat hogyan hasznosítsa, pedig míg azt nem lehet elérni, hogy a magántulajdonú földeken növeljék az egészséges élelmiszerek arányát, addig ezt az állami földeken meg lehet tenni.

Az ellenzéki képviselő megjegyezte, jelenleg csak százharmincezer hektáron termelnek egészséges élelmiszereket, és az olyan esetek, mint a kishantosi földügy, elveszik az emberek kedvét attól, hogy ilyen gazdálkodásba fogjanak.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/magyarhirlap.hu