Jump to content

Pécs példája fordulópont lehet Európa energiafogyasztásában

2014. 05. 19. 17:44

Az AFP videóban mutatja be a Dalkia Energia megújuló energiaforrásokat felhasználó pécsi erőművét. A hírügynökség szerint a magyarországi megoldás fordulópont lehet Európa energiafogyasztásában. Eddig 3 milliárd forintot fizetett a helyi beszállítóknak biomassza tüzelőanyagáért a Dalkia Energia ősszel átadott, pécsi szalmatüzelésű erőművi blokkja, amely üzembe állása óta 83 millió köbméter földgáz eltüzelését váltotta ki. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenése, illetve a helyi jövedelmek növelésének pécsi példája egy fordulópont lehet Európa energiafogyasztásában.

Annak ellenére, hogy a XXI. században járunk, Pécs visszament az időben. Ennek köszönhetően fa és szalma elégetésével állítanak elő elektromos energiát és hőt. Erről számol be az AFP a pécsi energiatermelésről szóló videóriportjában.

A beszámolóból kiderül, a Dalkia Energia 85 megawattnyi energiát termelő erőműve elég hőt állít elő ahhoz, hogy fűtést biztosítsanak a 150 ezres város fele lakosságának. Az erőmű semmilyen fosszilis energiát nem használ fel, Ez jelenleg egyedülálló az EU-ban egy ekkora várost illetően.

A cég vezetője szerint ez a kombinált erőmű a legnagyobb Európában, mely csak biomasszát használ fel működése során. Az erőműnek köszönhetően évente 150 tonnával csökkent a szén-dioxid-kibocsátás. A beruházás ráadásul 100 helyi gazdának is komoly munkát ad, akik évente 200 ezer tonna szalmát visznek az erőműbe.

A gazdáknak jelentős beruházásokat kellett megvalósítaniuk, ám ezt megérte végrehajtaniuk, mivel a pénzt a megrendelésekkel vissza tudják kapni, megtérülnek a fejlesztések. Az erőmű anyavállalati forrásoknak köszönhetően jött létre: 80 millió eurót költöttek a megvalósításra.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/hvg.hu