Jump to content

Az Amazonas-medence tizenöt százaléka kerül védelem alá Brazíliában

2014. 05. 28. 18:15

Az Amazonas-vidéke bolygónk bioszférájának tüdeje, ám az elmúlt évek mértéktelen erdőirtása jelentősen csökkentette kapacitását. A brazil kormány végre lépett! Közel 60 millió hektárnyi esőerdő, az Amazonas-medence 15 százaléka kerül védelem alá egy, a brazil kormány által életre hívott új pénzügyi alap révén. Az Amazonas Régió Védett Területei Program (Amazon Region Protected Areas, ARPA) részeként létrehozott pénzalapból a brazil állam 25 év alatt 215 millió dollárt fordít 95 különböző védett terület megóvására. Ezzel a világ legnagyobb védett-terület-hálózata jött létre, amelynek kiterjedése Spanyolország méretével vethető össze.

Az Amazonas-medence esőerdeje a Föld egyik legnagyobb fajgazdagságú területe. Több mint 40 ezer növényfajnak ad otthont, 2200 különböző hal található meg vizeiben, és 427 emlőst írtak le eddig. A rovarfajok számát két és fél millióra becsülik.

A majmokon, különleges színezetű békákon kívül a nagy termetű papagájok adják az esőerdők jellegzetes fajait, de a jaguár vagy a leghatalmasabb kígyó, az átlagosan 5-6 méteres testhosszt elérő zöld anakonda is az Amazonas jelképének tekinthető.

Az erdők területe az 1970-es évek óta ijesztő ütemben fogy, a kiirtott esőerdő helyén 91 százalékban legelőket (főként marhalegelőket), kisebb részben szójaültetvényeket hoznak létre - mutat rá a nemzetközi zöldszervezet magyarországi szervezetének keddi közleménye, amely szerint ezzel "új esélyt kap a Föld tüdeje".

Nagy siker és más országok által is követendő példa, hogy Brazília teljes egészében saját költségvetéséből védi trópusi őserdőit - mondta Roberto Maldonado, a WWF Németország Brazília-szakértője a dpa német hírügynökség jelentése szerint.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/MTI