Jump to content

Biotermékek is segítik a nagyszabású fejlesztéseket a Szentendrei-szigeten

2014. 06. 02. 12:42

Heteken belül indul négy szentendrei-szigeti település csatornázása, a 3,5 milliárd forintos EU-forrásból finanszírozott beruházás egyúttal a sziget "újjáélesztését" célzó stratégiai terv végrehajtásának kezdetét is jelenti. Bornemisza Miklós a koncepciót kidolgozó Pro Pócsmegyer Településfejlesztési Kft. vezetőjének közlése szerint a Szigetmonostorban, Tahitótfalun, Pócsmegyeren és Kisorosziban kiépülő  65,5 kilométernyi csatornahálózat "kaput nyit" a sziget kedvező adottságainak jobb kihasználására is.

Szigetmonostoron és Pócsmegyeren klímaparkot alakítanak ki, amely a sziget különleges növény- és állatvilágának bemutatóhelye lesz. A látogatók 25 féle védett növényt, közöttük az őszi kikericset, a magyar szegfűt is szemügyre vehetik majd.

A part mentén őshonos fákat - például tölgyet, feketenyársat, fehérfüzest - telepítenek, amelyek gyökérzetükkel az ártereken magas vízállásnál természetes védvonalat alkotnak. A közösségi közlekedést villanyautók bonyolítják majd, felvirágozhat a falusi és a lovas turizmus, a vízitúrázók számára pedig új kikötők épülnek - sorolta szakember.

A Szentendrei-sziget önálló arculatának megteremtéséhez hozzájárulhatnak az ott megépülő környezetbarát élelmiszer-feldolgozó üzemek, amelyekben elsősorban a helyben termesztett eper, gomba és zöldségek adják majd az alapanyagot - mondta Bornemisza Miklós, utalva arra, hogy itt eleve korlátozott a vegyszerek használata. Biotermékekről van szó, amelyek egységes jelöléssel, magasabb minőségi kategóriát képviselve jelenhetnek meg a piacon - magyarázta.

A koncepcióban arról is szó van, hogy a szigeten termesztett friss zöldség-gyümölcs a hajdani hagyományok felelevenítésével a Dunán érkezne Budapestre, a hét bizonyos napjain "kofahajókról kínálnák az árut a látványosságokra fogékony magyar és külföldi közönségnek - tette hozzá.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/MTI