Jump to content

Egyre nagyobb gondban az amerikai áramszolgáltatók

2014. 06. 04. 15:40

A Barclays elemzőház szakemberei a Business Insideren ismertetett anyagukban. Úgy vélik rossz időszak következhet  az amerikai áramszolgáltatók számára. Napjainkban a tengerentúlon ugyanis annyira olcsón lehet már napelemekhez és az energia tárolására hivatott akkumulátorokhoz hozzájutni, hogy egyre több háztartás csatlakozik le az áramhálózatról. A 2000-es évek elején kevesen gondolták, hogy idővel pont a napenergia fogja kiütni a monopolisztikus piaci viszonyokat élvező közszolgáltatókat a nyeregből. A kezdetben csak jelentős állami támogatások mellett életképes megújulók mostanra önálló életre keltek, már a lakosság számára is elérhető és versenyképes áron kínálva például a napenergiát.

A jelentős költségmegtakarítás egyrészt abból származik, hogy az elmúlt tíz év alatt harmincszorosára emelkedett a napelemek gyártása. A napelemek otthoni, valóban megtérülő használatának kerékkötője, az energia tárolásának módja. A napsütötte órákban a háztartások jellemzően kevesebb áramot fogyasztanak, azonban például az esti órákban az áramszükségletük kielégítéséhez már szükség volt a hálózati kapcsolódásra.

Az energia tárolásához szükséges elemek/akkumulátorok pedig még 2009-ben is nagyjából 17 ezer dollárt kóstoltak. Mostanra viszont a Barclays kalkulációi szerint már 3700 dollárért hozzá lehet jutni az energia tárolását szolgáló eszközökhöz. A napenergia lakossági felhasználásának összköltsége tehát drasztikusan csökkent, és ez a kedvező trend akár tovább is folytatódhat.

Minél olcsóbban tudnak ugyanis a háztartások napenergiát felhasználó rendszereket kiépíteni, annál többen kezdhetik majd meg a leválást a nagy áramhálózatokról. A közszolgáltatók viszont a csökkenő számú, rendszerben maradó fogyasztónak csak magasabb áron tudja majd kínálni az áramot, ami még nagyobb lecsatlakozási hullámokat indíthat be.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/investor.hu