Jump to content

Jelentős fordulat jöhet az áramárakban

2014. 06. 05. 13:34

Egy évtizeden belül óriási felfordulást hozhat az elektromos áram piacán a napenergia felhasználása. Az újdonsággal szemben lassan miden ellenérv érvényét veszti. Egyelőre még korai kijelenteni, hogy a napenergia kiüti a jelenlegi áramtermelési módokat, és egyszerűen átveszi a helyüket. A városi környezetben élő fogyasztók, - akik nem tudnak saját napelemeket használni -, jó ideig kiszolgáltatottak maradnak a hagyományos közüzemi áramszolgáltatóknak. Azonban biztos, hogy a nagy változásra nem kell majd évtizedeket várni.

Régi kifogás, hogy az alternatív energiaforrások két formájával, a nap- és a szélenergiával az a gond, hogy csak nappal, illetve szeles időjárásban működnek. Szakemberek szerint az új energiatermelési technológiák csak akkor fognak működni, ha kiegészülnek az áram megfelelő tárolására alkalmas eszközökkel. Ezért tartalék forrásra van szükség, és ezt jelenleg a fosszilis energiahordozók kínálják.

A szakértők egy része azonban úgy látja, hogy a napenergetikai beruházások csökkenő költsége nyomán ez az energiaforma belátható időn belül versenyre kelhet a fosszilis energiahordozókkal és felhasználása alááshatja a tradicionális áramszolgáltatók finanszírozását. A New York-i Bernstein Research tőzsdei tanácsadó cég áprilisi jelentése szerint a napenergia tíz éven belül átszabhatja a piacot.

A szakértők emellett járulékos hasznokkal is számolnak. Ha egy ház tetejétől megfelelő távolságra helyeznek el napelemekt, akkor nem csupán elektromos energiát termelhetnek, hanem csökkentik a tetőn át érkező és távozó hőt, ami mérsékelheti a légkondicionálás és a fűtés iránti igényt. Liu emellett megemlíti, hogy Szingapúrban például kelet-nyugati elhelyezés helyett észak-déli irányúra építik az épületeket, így kevesebb napsütés éri azokat, ami szintén csökkenti a hűtési költséget.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/napi.hu