Jump to content

Biodiverzitás tanösvény nyílt a Hajógyári Szigeten

2014. 06. 16. 10:36

Biodiverzitás tanösvényt adott át szombaton a FŐKERT Nonprofit Zrt. a budapesti Hajógyári szigeten, a fejlesztéssel az élővilág sokszínűségére, valamint a sokféleség megőrzésének fontosságára szeretnék felhívni az emberek figyelmét. A tanösvény azokat a technológiákat is bemutatja, amelyek segítenek a városi biodiverzitás, vagyis a biológiai sokféleség megőrzésében, helyreállításában. A tanösvényt a Gyereksziget rendezvény keretében adták át a lakosságnak, amelyen a kilátogatók számos érdekes információval gazdagodhatnak az őket körülvevő környezetről.

Az ismeretterjesztő anyagokat a tanösvény mentén kihelyezett táblákon lehet elolvasni, illetve számos évelőágyást, minta tetőkertet, valamint rovarhotelt és madárodút is láthatnak a látogatók. A vállalat közlése szerint a biodiverzitás csökkenése a Földön az egyik legnagyobb ökológia probléma, hiszen az ember térnyerése nyomán a monokultúra (egy adott területen hosszú időn át csak egyféle növény termesztése) megjelent a mezőgazdaságban, erdészeti gazdálkodásban és a városokban is.

Az Európai Unió egyik fő célkitűzése, hogy 10 éven belül megállítsa a biodiverzitás csökkenését. A leginkább érintett területek a városok, ezért célozza a Budapest Biodiverzitás Tudatosság Projekt is a fővárost, mint a legsűrűbben beépített magyar települést.

Számos példa mutatja, hogy a városökológusok által megtervezett és létrehozott projektek nemcsak a városi biodiverzitást növelik, de jelentős mértékben hozzájárulnak a városok élhetőbbé tételéhez és az új zöld technológiák egyre szélesebb körű megismertetéséhez.Ennek a folyamatnak az első állomása a biodiverzitás, és az ehhez kapcsolódó zöld vegetációs technológiák bemutatása, megismertetése a célcsoportokkal.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/MTI