Jump to content

Siker volt az Energia Innovációs Szuperfórum

2014. 06. 19. 11:26

A zöldenergia újabb lehetőségeiről, cellulóz alapú bioetanolról, korszerűbb, hatékonyabb fűtési rendszerekről, algák hasznosításáról, a klímavédelemről, sőt még a sivatagosodás lassításáról és „tudományos alapú esőcsinálásról" is szó esett a június 11-12-én, Visegrádon megtartott Energia Innovációs Szuperfórumon, amelynek megrendezését a Nemzeti Innovációs Hivatal is támogatta. . A XXI. Energia Innovációs Szuperfórum kiemelt témái voltak idén is az áramellátás előtt álló kihívások és a „gázreneszánsz" is.

Az elektromos autók terjedése kapcsán Steier József a BKIK Energiaipari Szakmai Osztály elnöke a rendezvény fő szervezője felhívja a figyelmet, a nukleáris megközelítés mellett a megújuló energiatermelés is egyre hangsúlyosabb.

Nem is szólva arról, hogy az újonnan kiépülő töltő- és szervizhálózat révén munkahelyek ezrei keletkezhetnek, már csak ezért is érdemes kiemelt kormányzati figyelemre a villanyautó ágazat. Mint kiderült a konferencián, ez a figyelem meg is van a döntéshozók részéről, de nagyon jól jönne, ha a támogató politikusi nyilatkozatok konkrét szabályváltozások, könnyítések formáját öltenék mielőbb.

A hazai gázelosztó hálózat problémái is felmerültek az Energia Innovációs Szuperfórum alkalmával. Elhangzott, hogy a hazai gázszállító hálózat kapacitása évi 14 milliárd köbméter, aminek nem sokkal több, mint a fele, évi 8,5 milliárd köbméter van most csak kihasználva, ez pedig egy köbméterre vetítve jelentősen megnöveli a rendszerhasználat költségeit.

Ezt jelentősen enyhítené például, ha a városi közlekedést minél több nagyvárosban legalább részben földgáz üzeműre állítanák át, ahogyan ez a fejlett világ egyre nagyobb részében terjed. Bár ezzel külön előadás is foglalkozott a folyamaton lehetne gyorsítani. Emellett lehetőség lenne az úgynevezett nem konvencionális hazai gázvagyon hasznosítására is, ami a mai technológiákkal már kitermelhető.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/figyelo.hu