Jump to content

Egyedülálló biotechnológiai kutatóközpont és egészségügyi bázis Pécsett

2014. 06. 24. 16:54

Kétmillió eurós uniós támogatással, horvát-magyar együttműködés keretében valósult meg az a projekt, mellyel egy biotechnológiai kutató és egészségügyi bázist hoztak létre a baranyai megyeszékhelyen. A kutatást, az oktatást és a betegellátást egyaránt szolgálja az orvosi biotechnológiai kutató és egészségügyi bázis, amely horvát-magyar együttműködéssel kétmillió eurós uniós támogatással valósult meg Pécsett. A közös innovációs munka a két ország határ menti vállalkozásait is segíti. Élettani kísérlethez készítenek elő egereket a pécsi egyetemen. Az állatokat steril, kórokozómentes laboratóriumban tenyésztik, ez a biotechnológiai kutatásokhoz nélkülözhetetlen.

A komplexumban folyó alkalmazott kutatások, valamint szakmai és gazdasági szereplőknek a horvát-magyar határ mindkét oldalán való jelenléte utat nyithat új gyógymódok, gyógyszerek fejlesztéséhez, továbbemelheti a már most is magas színvonalú pécsi orvosi biotechnológiai képzés nívóját, és fontos szerepet játszhat különböző daganatos kórok, továbbá egyes autoimmun betegségek kezelésében

Németh Péter, a program tudományos igazgatója elmondta, elsősorban daganatos betegségekhez kapcsolódó problémák kutatása, diagnosztikája folyik itt. A szakember szerint a gyorsan fejlődő, látványos eredményeket produkáló orvosi biotechnológia a gazdaság egyik húzóágazata is.

Miseta Attila, a pécsi orvoskar dékánja szerint az a tény, hogy ezt az együttműködést sikeres pályázatok is honorálják, kitörési pont elsősorban a biotechnológia kitörésének irányában. A közel kétmillió eurós beruházás uniós támogatással valósult meg.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/pharmaonline.hu