Jump to content

Lendületből átugorható a szakadék az energiabiztonság felé

2014. 06. 26. 13:25

Ambiciózus klíma- és energiacélokkal közel felével csökkenhetne az energiaimport az EU terveihez képest - állítja a Greenpeace friss tanulmánya. A napokban közzétett új jelentés szerint az EU a megújuló energia és az energiahatékonyság melletti erős elköteleződésével 45%-kal csökkenthetné energiabehozatalát 2030-ig a meglévő uniós tervekhez képest. A jelentés apropója az EU vezetőinek június 26–27-i találkozója, ahol Európa energiaimport-függősége, valamint a következő évtized új klíma- és energiapolitikájának megalapozása kerül napirendre.

A csütörtökön és pénteken zajló csúcstalálkozón az EU vezetői megvitatják az energiabiztonsági tervezetet, valamint az Európai Bizottság klíma- és energiaügyi javaslatait. A Bizottság javaslata szerint 2030-ra az Uniónak 40%-kal kellene csökkentenie a belföldi szén-dioxid-kibocsátását, a megújulók részarányának pedig el kellene érnie a 27%-ot az energiamixben.

Jóval szigorúbb 2030-as EU-s célkitűzésekkel ugyanakkor a fosszilis üzemanyagok behozatala legalább 45%-kal csökkenhetne a Bizottság terveihez képest. Ehhez a megújulók 45%-os arányának elérésére; (2005-höz képest) 40%-os energiamegtakarításra; valamint a belföldi szén-dioxid-kibocsátás (1990-hez képest) 55%-os csökkentésére lenne szükség.

A Bizottság most a 2030-as energiahatékonysági cél kitűzését fontolgatja. Nemrégiben kiszivárgott elemzésük megerősíti, hogy egy átfogó energiamegtakarítási cél jelentős mértékben csökkentené a gázimportot, egyúttal szélesebb körű gazdasági előnyöket is hozna. A Greenpeace felkérésére készült jelentés a német űrkutatási központ, a DLR Műszaki Termodinamikai intézetének kutatásán alapul, és két energia-forgatókönyvet állít fel: egyet a Bizottság 2030-as terve szerint, egyet pedig egy ambiciózusabb 2030-as keretrendszer alapján.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/greenpeace