Jump to content

Járjunk biopamutban!

2014. 07. 02. 13:20

Az egyik ruházati multicég tavaly hozott forgalomba hazánkban ökológiai módon termesztett pamutból készült termékeket. Ezzel kapcsolatban készült egy tanulmány, melyből többek között kiderült, hogy a vevők ugyan szívesen vásárolnak efféle termékeket, de legtöbbjük egyáltalán nem tudja, mitől bio a bio, vagy mitől öko a bio. Ennek kiküszöbölésére minden áruházban kifüggesztettek egy rövid tájékoztatót, remélve, hogy nem csak divatból veszik majd termékeiket, hanem az egészségtudatos vásárlást is elősegíthetik.

De mitől is bio a biopamut?

A gyapot termesztése során nem használnak műtrágyát. Szigorú előírásoknak megfelelően csak olyan vegyszereket alkalmaznak, amelyek nem károsak az emberi szervezetre. Ezeket a szabályokat, az EU törvényekben rögzíti. Minden országban ellenőrző felügyelet végzi a vizsgálatokat, hogy tényleg mindent betartanak-e a termesztők,és ha valóban megfeleltek az előírásoknak, csak akkor kaphatják meg a bio minősítést. Ilyen rendeletek nem csak a pamutra vonatkozóan léteznek, hanem egyéb terményekre is, melyeket ökogazdálkodásban állítanak elő. Vagyis ezekkel a termékekkel biztosan kedvezünk egészségünknek, bőrünknek. A ruhák gyártása során, az alapanyagokon nem megy végbe semmilyen az ember szervezetére káros anyagokat tartalmazó vegyi folyamat. Talán ennek a ténynek köszönhető, hogy leginkább a babaholmik kelendők.

Mitől is bio a biogyapjú?

A bio-állattenyésztés alapelveinek megfelelően tartott birkákból származik a gyapjú, amit felhasználnak a készítéskor. Ezeket az állatokat ökológiai legelőkön tartják, ami azt jelenti, hogy amit megesznek, az sem lehet vegyszerekkel kezelt területről. Továbbá a legelőkön elegendő napfényhez, friss levegőhöz és pihenőhelyhez juthatnak. A mesterséges anyagok, mint pl. a növekedésserkentők, hizlalószerek, használata sem megengedett ezekben a gazdaságokban. A ruha készítése során sem alkalmaznak vegyszereket, melyek károsak lennének az emberre nézve. Legalábbis a mai tudományos álláspont szerint. A gyapjúban lévő lanolin, gyapjúzsír, lehetővé teszi a gyapjú számára az öntisztítást és önfertőtlenítést. A nyersgyapjút pedig, nem kezelik vegyi anyagokkal, és a festés is ökológiailag biztonságos módon történik.

Növényi és ásványi eredetű anyagokkal festik a biopamutot. Nem tartalmaznak nehézfémeket, formaldehidet, ami különösen allergizáló hatású lehet az arra érzékenyeknél. Nem használnak optikai fehérítőket. A cipzárak és patentok általában króm- és nikkelmentesek. Megéri kipróbálni!

(Fotó:origo.hu)