Jump to content

Eldugult a lefolyó, de nincs lefolyótisztító itthon

2014. 07. 24. 14:33

Valószínűleg mindenki találkozott már háztartásában azzal a kellemetlenséggel, hogy a konyha vagy mosdó lefolyója eldugult. Vannak drága és maró anyagú lefolyótisztítók, de ha az éppen nincs kéznél, nézzünk szét a háztartásban, mivel tudnánk orvosolni ezt a problémát.

Nem kell azonnal szerelőt sem hívni, oldjuk meg magunk a bajt. Általános tévhit, hogy a lefolyóba kerülő hajcsomók okozzák a dugulást, holott leginkább a felesleges samponmaradékok és mosogatószerek állnak a háttérben.

A jól bevált szódabikarbóna és ecet kombinációja már sok háztartásban jelentkező problémánkat megoldotta. Miért éppen erre ne lenne alkalmas? Tölcsér segítségével juttasd a lefolyóba a fél pohárnyi szódabikarbónát, majd öntsd rá a pohár ecetet. Ez a módszer kíméli a csőrendszert, de főleg a pénztárcánkat. Bár a dugulás nem az elsődleges okozója a lefolyóba kerülő hajszák, de nem is jó, ha a hajszálgombócok megtelepednek ott. Erre is nagyon megfelel a szódabikarbóna és ecet egyidejű alkalmazása.

Egy másik lehetséges duguláselhárító lehet a bórax, amely patikákból beszerezhető. Tölcsér segítségével fél pohár bóraxot kell a lefolyóba juttatni, 10-15 percig hagyni, majd forró vízzel leöblíteni. Megfelelő hatás érdekében többször egymás után elvégezhető.

Ha a víz nem megy le a megfelelő gyorsasággal a lefolyóban, akkor megoldást jelenthet a só és ecet használata is. Ekkor fél pohár sót öntsünk oda, majd arra a forrásban lévő ecetet. Hagyd 10 percig állni, majd hideg vízzel öblítsd le.

Egy ritkán hallott módszer segíthet a dugulással felvenni a küzdelmet, ez pedig a protézistisztító pezsgőtabletta. Dobj 2-3 tablettát a lefolyóba, engedj rá meleg vizet, hagyd hatni, majd öblítsd le szintén meleg vízzel. Ha annyira makacs a dugulás, hogy nem értél el maximális eredményt, akkor a tablettára önts ecetet és várj 10 percet, majd forró vízzel öblítsd le.

Ezekkel a módszerekkel környezetet kímélve, gyorsan és kíméletesen szüntethetjük meg a dugulást, ráadásul nem árt a csőrendszernek és még fertőtlenít, szagtalanít is.