Jump to content

A szív csakra

2014. 08. 22. 09:00

A szív, avagy Anahata csakra a soron közvetkező negyedik a sorban. Az indiai tanítás szerint a testi-lelki egyensúly alapeleme, ha a csakrák megfelelően működnek.

Az Anahata csakra elhelyezkedése a szív magasságában található. A hozzá rendelhető szervek és egyebek a szív, tüdő alsó része, nyelőcső, bőr, felső hát, vállak, mellkas, véráramkör, vérnyomás. Mirigye a csecsemőmirigy. Eleme a levegő. Érzékszerve az érintés.A szív csakrát magasabb rendűnek tartják a többi közül, mert kapcsolatban áll az aggyal, és azzal a területtel ahonnan művészet és tudomány ered. Egyfajta összekötőnek tekintik az alsó és felső csakra rendszer között. A csakra első fele a szeretetért felel és a nyitottságért, amelyet embertársaink felé érzünk. A hátsó fele az egót határozza meg.
Ha a működésük zavartalan, akkor erőteljesnek, és tettre késznek érezzük magunkat. Reményteliség, jólelkűség jellemzi az ember. Az önbecsülés és önértékelésben nem mutatkoznak gondok. Ha a csakra viszont nem működik megfelelően fizikai panaszok jelentkezhetnek. Ilyenek a magas vérnyomás, illetve a szívpanaszok. Gerinc tájéki, illetve hátfájdalom. Érzelmi szinten levertség, reményvesztettség, a másoktól való függés érzete alakulhat ki. Az irigység, és harag is felütheti fejét.
A blokkolás feloldása szív meditációval, illetve szív terápiával –zöld szín – történhet.