Jump to content

A Torinói lepel

2014. 09. 27. 12:30

A Torinói lepel története évszázados rejtélyéről mit tud? Tudja, hol tart most a tudomány a lepel létezését, használatát, bármit illetően?

A lepelről úgy tartják, hogy Jézust keresztre feszítése után abba helyezték végső nyughelyére. Ám, ahogy a történet is tartja, a test eltűnt, viszont a lepel megmaradt, rajta egy emberi test lenyomatával.

Rengeteg tudományos vizsgálódás vette kezdetét, hogy kiderítsék, vajon tényleg Jézus arcképe van-e rajta. Mivel nagyjából ez az egyetlen kézzel fogható bizonyíték tudományos szemmel a létezéséről, ezért hosszas időbe került, mire egyértelmű magyarázatot adtak a kutatók. Hogy mi lett a végeredmény? Nagyjából semmi, mert se bizonyítani se cáfolni nem tudtak semmit.

Amit tudni lehet a lepelről, hogy 436 centiméter hosszú és 110 centiméter széles - és eredetileg fehér színű volt - tehát alkalmas egy ráfektetett emberi test (a leplet a fejnél visszahajtva) teljes befedésére.

Az érdekessége a lepelnek, hogy annyira pontosan megőrizte a belekerült test lenyomatát, hogy a vizsgálatok vérző sebek helyeit mutatták ki, amelyek ostorcsapástól származtak. Szám szerint 120 számolható meg. A fejen, a homloknál jellegzetes fordított 3-as alakú vérfolyás lenyomata, amelyeket, a fejet fövegként borító szúrós vesszők okoztak. A hátoldali képmásnál jól látható, hogy a jobb váll nem szimmetrikus a ballal. Az oldalsebből kiáramló folyadék nyoma jól megfigyelhető a frontális képen. És még hosszasan sorolható lenne az összes olyan sérülés lenyomata, melyeket az evangéliumokban leírtak. Mindenesetre, nem sikerült sem cáfolni, sem bizonyítani semmit, eddig.

(A kép forrása: http://richpoi.com/)