Jump to content

A Mindent Látó Szem

2014. 11. 08. 09:00

A Gyűrűk Urából elhíresült izzó, hatalmas szem - Szauron szeme-, valószínűleg a konspirációs teóriákból, vagy pólókra ajándék tárgyakra nyomtatott formából  mindenki ismeri. Ez nem más, mint a Mindent Látó Szem.

Ha nem hallott még eddig a Mindent Látó Szemről, akkor se csüggedjen. Ez egy olyan misztikus piktogram, más néven az előrelátás szeme vagy Isten szeme, amelyben egy szem látható –milyen meglepő- , körülötte fénysugarak vagy glória, és általában háromszög öleli körül.

Ez a szimbólum számos különböző vallásban felfedezhető, és ebből fakadóan számos különböző érzelmezése van. Globálisan minden magyarázat egyben egyezik: a Szem mindent megfigyel.

Az egyiptomiaknál a szem megjelenítése Hóruszhoz kapcsolólodott, aki miután legyőzte a Gonosz seregét, istenné vált, és elhozta a megújulást. A Szem ebben az esetben a megújulást és a teremtést jelképezi.
Ugyanakkor a Buddhizmusban is megjelenik a szimbólum. Ebben az esetben Buddha mindenhatóságát jelenti, aki figyeli a világot. Nepálban a Sztúpákon megtalálhatóak egyébként ezek a Buddha Szemek, habár párban.
A keresztény vallásban is fellelhető. Itt Isten hatalmára és mindenhatóságára utal. A legtöbb templomban a Szentháromság mellett látható a szem is, amely így komplexen az Isteni gondviselést jelképezi.

A posztmodern is értelmezte ezt a szimbólumot. A technológia korában azt a jelentést társítják hozzá, miszerint a fejlett eszközök révén mindenkit megfigyelnek. Ez a fajta paranoid felfogás valamelyest érthető, hiszen térfigyelő kamerák, lehallgatási botrányok tarkítják a mindennapokat.

Ugyanakkor globális és egybehangzó értelmezése, amelyet definíciójának lehetne titulálni nincsen, hiszen ahány felfogás, annyit értelmezés. Habár a teóriák szerelmesei ezt a szimbólumot, a gonosz, minden hájjal megkent információs technológia megfelelőjének tekintik, értelmezik.


(A kép forrása: www.hatterkepek.hu)