Jump to content

A nap, amikor szivárvány hullott az égből

2015. 03. 15. 16:00

A ritka fenomén első hangzásra nagyon romantikusnak tűnik, azonban hatalmas ijedelmet keltett az érintet területeken lakók körében.

Az esetről először 2001-ben lehetett hallani, amikor az Indiához tartozó Kerala állam területéről záporozni kezdtek a bejelentések, melyek furcsa esőzésről számoltak be.

A feljegyzések szerint a Kerala teljes kiterjedésében piros, zöld, sárga, fekete esőcseppek hullottak alá a fellegekből. A csapadék mély színéből fakadóan sokak azt hitték vér zúdul rájuk az égből, míg mások a földönkívüli teremtményeket tették felelőssé. A hivatalos szervek természetesen hosszas vizsgálódásba kezdtek, és megállapították, hogy a ritka fenomént, a vízoszlopok által felszippantott zuzmó-képző alga váltotta ki. A különböző színváltozatú cseppek az élőlények pigment sejtjeinek voltak köszönhetőek.

A ritka esőzés később megismétlődött Srí Lankán is, illetve Oroszországból is hasonló jelenségről tudósítottak, habár annak okai mélyebben gyökereznek, mint az algák által színesre festett vízcseppek. A vörös és narancssárga színű hóesésről itt olvashat bővebben.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása:http://pintaw.com/)