Jump to content

Szellemek, szörnyek, lidércnyomások gyötörnek?

2017. 02. 07. 18:05

Van rá magyarázat, hogy a spirituálisnak hitt hallucinációk miért kínozzák az embert az ébrenlét és álom határán. Hallottál már az alvási paralízisről?

Az alvási bénulásnak is nevezett kórt egyszer mindenki megtapasztalja az életében, viszont vannak, akik számára mindennaposak ezek a lidércnyomások.

Az alvási paralízis elalvás előtt vagy ébredés után jelentkezik. Az érintett egyszerűen lebénul, egyetlen izmát sem bírja megmozdítani, szinte kővé válik. Ez az állapot egy-két percig tart, majd elmúlik. Azonban ez a rövidke intervallum maga a pokol. Az érintettek arról számoltak be, hogy sokszor olyan, mintha valaki ülne az ágyuk mellett ér bámulná őket, vagy rátelepszene a testükre pontosabban a mellkasra. Az alak mászkálhat a szobában, állhat a polc előtt, figyelhet az ajtóban állva, ahonnan egyszer csak elszalad. Minden megtörténhet, amit az agy képes generálni. Az egészet az teszi leginkább nyomasztóvá, hogy az ember nem tud segítségért kiáltani, nem tud megmozdulni, hiszen meg van merevedve. A felébredést követően persze semmi sincs a szobában, majd minden kezdődik előröl, ha álomra hajtja a fejét. A kellemetlen élményhez gyakran társul félelem, pánik, természetesen hallucinációk, testen kívüli érzet.

Úgy kell ezt elképzelni, hogy a tudat már félig éber állapotban van, de a test még "alszik", ezért az álom folytatódik. Pár percig az illető nyitott szemmel követi a lakásban megjelenő alakokat, fénylényeket, szellemeket, egyszóval, amit az agy félálomban kivetít elé, majd mikor végre sikerül magát teljesen felébresztenie, eltűnnek a látottak. A rémisztő az egészben, hogy az ilyen eseménysorozatokkor a valóság és álom határa elmosódik, az illető pedig „menekülni” sem tud, hiszen a teste ideiglenesen le van bénulva.

Az alvási paralízist az alvás közbeni alacsony vérnyomással magyarázzák, illetve azzal, hogy a REM alvás idejére a szervezet ideiglenesen lebénítja a vázizmokat az alvajárás és az alvabeszélés elkerülése érdekében, és ez a bénulás az ébredést követő pár percben is kihat. Ezért érzi magát ébernek az ember, miközben a teste még alszik. Az ilyesfajta élményeket a stressz, alkohol jócskán növeli.

Mit lehet tenni ellene? Nagyjából semmit. Emlékeztetni kell az elmét, hogy ez csak egy generált kép, ami nem valós, nem lehet valós. Mélyeket kell lélegezni, és rákényszeríteni a testet hogy megmozduljon. Elég csak egy apró mozdulat, ami feloldja a bénulást.

 


További érdekességekért, bátran keresd fel a Biokalauz Facebook oldalát!

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)