Jump to content

Fontos a vegyszermentes szépségápolás

2014. 01. 03. 10:39

Legyen szó akár táplálkozásról, vagy bőrünk, hajunk ápolásáról, egyaránt fontos a természetes és vegyszermentes alapanyagok használata. S bár a bioételeknek már nálunk is szép számú híve van, a natúr- és biokozmetikumokkal még csak barátkozunk.

Kutatások régen igazolták, hogy az egyes kozmetikumokban lévő szintetikus illatosító- és konzerválóanyagok, fényvédő- és emulgálószerek nemcsak külsőleg, a bőrre, hajra, hanem – túlzott érzékenység esetén – hosszas használatuk a szervezet egészére is károsan hathatnak. Ezért is érdemes megismerkedni a bio- és natúrkozmetikumokkal, melyekből egyre többféle kapható nálunk is. Sőt, már itthon is készülnek hasonló termékek, és vannak köztük minősítettek is.

Ha natúr- vagy biokozmetikumot vásárolunk, csakis olyan mellett döntsünk, amelyen szerepel a tanúsítást végző szervezet neve. Ezenkívül mindig alaposan tanulmányozzuk át a készítmény összetevőit, ezek arányát. Ha nincs magyar nyelvű útmutató, ne vegyük meg a terméket! – intenek a szakemberek. Ez azért fontos, mert vannak a piaci kínálatban olyan – bio, natúr, fito stb. jelzővel ellátott –kozmetikumok is szép számmal, melyek nagyrészt hagyományos szintetikus alapanyagokból készülnek, és csupán minimális bennük a természetes összetevő.

Az életforma.hu cikkéből kiderül, csakis megbízható helyről vásároljunk, és nem árt a már jól ismert, bevált márkák közül választani. A kozmetikumok összetételét ugyanis a forgalomba kerülésük után nem ellenőrzik rendszeres szúrópróbával: erre csak tanúsításukkor és akkor kerül sor, ha valamilyen panasz érkezik velük kapcsolatban a kontrollt végző szervhez.

Hogy miben mások az ellenőrző szerv emblémájával ellátott natúrkozmetikumok, mint hagyományos társaik? A legfontosabb tulajdonságuk, hogy nem tartalmaznak szintetikus színező-, illat- és konzerválóanyagokat, szilikont, paraffint és egyéb kőolajszármazékokat. A készítésükhöz felhasznált növényi alapanyagok – gyógynövények, zöldségek, gyümölcsök –, melyek nagy részben ellenőrzött biokertészetekből származnak, vagy vadon teremnek, kevesebb mellékhatást okoznak, mint a szintetikus alkotóelemek. S ugyanez mondható el az élőállati anyagokról, a tejről, a méhviaszról vagy a gyógyvizekről.

Előírás az alapanyagok legkíméletesebb feldolgozása is, valamint a környezetbarát gyártási eljárás, a génmanipuláció teljes mellőzése. Tartósításuk természetes – például illóolaj, antioxidánsok – és úgynevezett természetazonos anyagokkal – például benzoesavakkal, szorbinsavakkal és ezek sóival – történik, és a csírátlanításhoz is tilos a radioaktív besugárzás. Csomagolásuk környezetbarát, újrafelhasználható.

Az itthon gyártott, bio- és ökojelzéssel forgalomba került kozmetikumok minősítését – miként az élelmiszerekét is – a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. végzi, így ezt a védjegyet kell keresni. Mivel azonban nálunk a természetes összetevőjű kozmetikai készítmények előállítása igencsak gyerekcipőben jár, eddig mindössze egy-két termékcsalád szerezte meg a biominősítést. Ennek oka a szakemberek szerint egyrészt a hazai egységes jogszabály hiányában, másrészt a túl szigorú követelményekben keresendő. Előírás például a „bio” jelző használatával kapcsolatban, hogy az alapanyagok több mint 95 százalékának ökológiai gazdálkodásból kell származnia. Ha ennél kisebb – mondjuk csak 70 százalék körüli – az arány, már nem kaphatja meg a „tiszta” biominősítést.

Fotó: freedigitalphotos.net

biokalauz.hu/eletforma.hu