Jump to content

Barátságban a természettel: professzionális biokozmetikumok

2014. 03. 14. 14:13

Sokszor azt hisszük, hogy ha biokozmetikumot veszünk, akkor amellett, hogy megkíméljük a szervezetünket a szintetikus kemikáliáktól, a természeti környezetet is védjük. Ám abban is van különbség az egyes termékek között, hogy az előállítás egyes lépéseinél mennyire veszik figyelembe a környezetvédelmi szempontokat. Egyre több gyártó számára lesz fontos a termék teljes életciklusának környezettudatos tervezése. Attól, hogy csak természetes összetevők vannak egy termékben az nem garantálja, hogy biokozmetikumról van szó. Csak annyit jelent, hogy nem használtak az elkészítéshez szintetikus anyagot. Ilyenek a natúr kozmetikumok. Ennél komolyabb szabályok vonatkoznak a biotermékek előállítására. Egyrészt nem tartalmazhat semmilyen állati eredetű összetevőt.

Fontos, hogy ökológiai, szintetikus vegyszerektől és génmódosítástól mentes gazdálkodásból származzon a növény amelyet felhasználnak a gyártáshoz. A termőföldnek, amelyen teremnek szigorú előírásoknak kell megfelelniük, hogy biotermesztésre alkalmasnak nyilvánítsák a minősítő szervezetek. A károkozók elleni védelemre van lehetőség a biotermesztésben is, persze csak meghatározott módon. Vannak olyan természetes szerek, amelyeket lehet használni, ilyenek többek között a propolisz, kovaföld, kén, bordói és burgundi lé, növényi és állati olajok, paraffinolaj. Fontos szempont továbbá, hogy energiatakarékos módon, megújuló energiaforrásokat használjanak a biogazdálkodás során.

Sokan hiszik, hogy a natúr vagy bio kozmetikumok nem tartalmazhatnak tartósítószereket. Pedig vannak természetes alapú konzerváló anyagok. Ilyenek például a citromsav, az E-vitamin, a cukor,grapefruitmag-kivonat. Tartósítószer nélkül a felbontás után nagyon rövid időn belül megromolna a készítmény. Igaz, nem biztosítanak olyan hosszú élettartamot a készítményeknek, mint a szintetikus társaik. A különböző bio minősítő tanúsítványok kiadására szakosodott cégek listát vezetnek azokról a szerekről, amelyeket a bio kozmetikumok tartalmazhatnak.

Ahogy minden fázisban, természetesen a kozmetikumok kikeverésénél is ügyelni kell a biotermékekre vonatkozó szabályok betartására. A gépek nem tartalmazhatnak semmilyen szintetikus vegyszert, állati eredetű anyagot, amely belekerülhet a készítménybe.

A különböző cégek más és más technológiát alkalmaznak. A legkorszerűbb gépek megegyeznek a gyógyszergyártásban használatosakkal. Zárt rendszerben dolgozzák össze az alapanyagokat, a levegő kiszorítására is ügyelve. Ez utóbbi azért is fontos, mert ezzel az eljárással meghosszabbítható a kozmetikum felhasználhatósági ideje. A környezetvédelmi, energiatakarékossági szempontok itt ugyanolyan szerepet kapnak, mind a biogazdálkodásban. Az alternatív energiaforrások használata, kiépítése (napkollektorok) is hozzájárulnak egy termék környezetbarát minőségéhez.

A környezetbarát technológia egyik legfontosabb eleme. A legtöbb hulladékot, sokszor le nem bomló anyagból a kozmetikumok csomagolása „termeli ki”. Egyre jobban terjed az a nézet a biotermékek előállítói között, hogy ilyen szempontból is figyelni kell a természetességre és a természetre.

Elterjedt ma már a termékek újrahasznosított papírba csomagolása. Vannak olyan márkák, amelyek egyes készítményeit (például szappanokat) akár csomagolás nélkül is elviheti a vevő, illetve az eladott termék tégelyét a boltba vissza lehet vinni. Egy ismert sampon márka egyik termékcsaládját 59%-ban növényi alapanyagból előállított flakonban árulja. Jó magyar példát is említve, az Ilcsi professzionális termékeinek kartondobozolt kiszerelésében nem hungarocell, hanem a lényegesen drágább, de teljesen természetes – sőt ehető – puffasztott kukorica a tégelyeket védő töltőanyag.

Sokaknak fontos ma már, hogy a készítmény, amit magukra kennek természet kincseit és ne mesterségesen előállított anyagokat tartalmazzon. Ez a fajta igény és tudatosság kezd kibővülni a termékek, az előállítás minden részére. Hiszen ahhoz, hogy a természet kincsei teljes terjedelmükben továbbra is a rendelkezésünkre álljanak, minden egyes lépésünkkel vigyázni kell rájuk. Ebben mutatnak példát a környezettudatosan gondolkodó gyártók.

Fotó: freedigitalphotos.net

biokalauz.hu/szepsegportal.hu