Fontos, hogy ökológiai, szintetikus vegyszerektől és génmódosítástól mentes gazdálkodásból származzon a növény amelyet felhasználnak a gyártáshoz. A termőföldnek, amelyen teremnek szigorú előírásoknak kell megfelelniük, hogy biotermesztésre alkalmasnak nyilvánítsák a minősítő szervezetek. A károkozók elleni védelemre van lehetőség a biotermesztésben is, persze csak meghatározott módon. Vannak olyan természetes szerek, amelyeket lehet használni, ilyenek többek között a propolisz, kovaföld, kén, bordói és burgundi lé, növényi és állati olajok, paraffinolaj. Fontos szempont továbbá, hogy energiatakarékos módon, megújuló energiaforrásokat használjanak a biogazdálkodás során.
Sokan hiszik, hogy a natúr vagy bio kozmetikumok nem tartalmazhatnak tartósítószereket. Pedig vannak természetes alapú konzerváló anyagok. Ilyenek például a citromsav, az E-vitamin, a cukor,grapefruitmag-kivonat. Tartósítószer nélkül a felbontás után nagyon rövid időn belül megromolna a készítmény. Igaz, nem biztosítanak olyan hosszú élettartamot a készítményeknek, mint a szintetikus társaik. A különböző bio minősítő tanúsítványok kiadására szakosodott cégek listát vezetnek azokról a szerekről, amelyeket a bio kozmetikumok tartalmazhatnak.
Ahogy minden fázisban, természetesen a kozmetikumok kikeverésénél is ügyelni kell a biotermékekre vonatkozó szabályok betartására. A gépek nem tartalmazhatnak semmilyen szintetikus vegyszert, állati eredetű anyagot, amely belekerülhet a készítménybe.
A különböző cégek más és más technológiát alkalmaznak. A legkorszerűbb gépek megegyeznek a gyógyszergyártásban használatosakkal. Zárt rendszerben dolgozzák össze az alapanyagokat, a levegő kiszorítására is ügyelve. Ez utóbbi azért is fontos, mert ezzel az eljárással meghosszabbítható a kozmetikum felhasználhatósági ideje. A környezetvédelmi, energiatakarékossági szempontok itt ugyanolyan szerepet kapnak, mind a biogazdálkodásban. Az alternatív energiaforrások használata, kiépítése (napkollektorok) is hozzájárulnak egy termék környezetbarát minőségéhez.
A környezetbarát technológia egyik legfontosabb eleme. A legtöbb hulladékot, sokszor le nem bomló anyagból a kozmetikumok csomagolása „termeli ki”. Egyre jobban terjed az a nézet a biotermékek előállítói között, hogy ilyen szempontból is figyelni kell a természetességre és a természetre.
Elterjedt ma már a termékek újrahasznosított papírba csomagolása. Vannak olyan márkák, amelyek egyes készítményeit (például szappanokat) akár csomagolás nélkül is elviheti a vevő, illetve az eladott termék tégelyét a boltba vissza lehet vinni. Egy ismert sampon márka egyik termékcsaládját 59%-ban növényi alapanyagból előállított flakonban árulja. Jó magyar példát is említve, az Ilcsi professzionális termékeinek kartondobozolt kiszerelésében nem hungarocell, hanem a lényegesen drágább, de teljesen természetes – sőt ehető – puffasztott kukorica a tégelyeket védő töltőanyag.
Sokaknak fontos ma már, hogy a készítmény, amit magukra kennek természet kincseit és ne mesterségesen előállított anyagokat tartalmazzon. Ez a fajta igény és tudatosság kezd kibővülni a termékek, az előállítás minden részére. Hiszen ahhoz, hogy a természet kincsei teljes terjedelmükben továbbra is a rendelkezésünkre álljanak, minden egyes lépésünkkel vigyázni kell rájuk. Ebben mutatnak példát a környezettudatosan gondolkodó gyártók.
Fotó: freedigitalphotos.net
biokalauz.hu/szepsegportal.hu