Jump to content

Mivel ad többet a bőrnek a biokozmetikum

2014. 04. 11. 14:22

A vegyileg előállított kozmetikumokban kőolajszármazékok vagy szintetikus anyagok vannak. Ezzel szemben a biotermékekben csak természetes, növényi anyagok. Krémek, paszták, pakolások, szérumok, permetek, samponok, balzsamok, dekorkozmetikai termékek már mind elérhetőek „bio” változatban is. De miért is jobbak a natúr- és biokozmetikumok, mint a hagyományos termékek? A növényi alapanyagok tekintetében az egyik legfontosabb különbség a natúr- és biokozmetikumok között, hogy az előbbiek esetében a növényi anyagok hagyományos, konvencionális mezőgazdaságból származnak, a biokozmetikumok esetében pedig a növényi alapanyagok csak és kizárólag tanúsított ökológiai vagy biogazdálkodásból származhatnak.

Az ökológiai vagy bio mezőgazdasági termelés során nagyon fontos, hogy a termelés az ökoszisztéma tiszteletben tartására épüljön. Ennek megfelelően a tápanyag-utánpótlás csak szerves és zöldtrágyával, illetve növényi anyagok komposztálásával és a talajba történő visszajuttatásával történhet.

Ezek után szinte természetes, hogy az ökológiai kozmetikumok esetében tilos minden más genetikailag módosított anyag felhasználása. Ugyanígy tiltott minden jellegű kozmetikum esetében az előállítás során állatkísérleteket folytatni. Az igazi biokozmetikumok nem tartalmaznak semmilyen szintetikus illatosító, színező és tartósító anyagokat.

De vajon mitől jobb a bőrnek a natúr- és biokozmetikum a hagyományosnál? Többek között azért is, mert sokkal nagyobb mennyiségben tartalmaznak a bőr számára közvetlenül hasznosítható növényi olajokat, kivonatokat, juice-okat. Emellett roppant fontos, hogy kisebb egészségügyi kockázatot jelentő, növényi eredetű „szerkezeti” anyagokkal, készülnek.

Szintén nem elhanyagolható szempont, hogy a természetes eredetű szépségápolási termékek használata kisebb egészségügyi kockázatot jelent a bőrünknek. Ennek oka, hogy alapvető anyagai olyan növényi eredetű összetevők, amelyek a természetben fellelhető anyagok.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/itboard.hu