Jump to content

Egyre népszerűbb a biokozmetikumok használata

2014. 05. 09. 13:06

Az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt a bioélelmiszerek ismertsége és elfogadottsága – egyre népszerűbbek itthon és külföldön ezek a termékek. Ennek folyománya, hogy kialakult egyfajta vásárlói tudatosság is, amely előnyben részesíti ezeket a termékeket és adott esetben hajlandó többet is fizetni értük – persze csak akkor, ha valóban biotermékről van szó. Nincs ez másként a bio-, vagy natúrkozmetikumok esetén sem – itt is egyre tudatosabban vásárolunk. A vásárlók a natúrkozmetikumok legnagyobb hátrányának viszonylag magas árukat tartják. Ez valóban igaz, de ennek oka a drágább összetevőkből és a gyártási folyamatokból ered.

Bármilyen hihetetlennek tűnik, de egy nő naponta átlagosan 150-160 féle kozmetikai összetevővel találkozik a különböző termékekben. Ezalatt értjük a samponokat, fogkrémeket, tusfürdőket, krémeket, arckrémeket. Ennek fényében nem mindegy tehát, hogy mit is tartalmaznak ezek a készítmények.

Bio-, vagy natúrkozmetikumnak azokat a termékeket nevezzük, amelyek nem tartalmaznak semmilyen kőolajszármazékot, mesterséges színezékeket, parabéneket, vagy egészségre káros anyagokat és kizárólag természetes eredetű anyagokat használtak fel az elkészítésük során.

A valódi natúrkozmetikumok elkészítéséhez szintetikus anyagok helyett csak természetes alapanyagokat, növényi olajakat, viaszokat, állati termékeket (tej, zsír, méhviasz), valamint ásványi anyagokat használnak.

Még véletlenül sem tesznek beléjük semmilyen szintetikus színezőanyagot, allergizáló hatást kiváltó illatanyagot, de ugyanúgy kihagyják belőlük az emulgálószereket, szilikonokat, paraffint és más kőolajszármazékokat is. Ugyanakkor, ha szükséges, a készítmények biztonsága érdekében a természetes konzerváló anyagok és eljárások mellett (pl. illóolajok és antioxidánsok) csak engedélyezett természetazonos konzerválószereket használnak, de ezeknek a jelenlétét a termékeken külön fel kell tüntetni.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/anna.hu