Jump to content

Akár emlőrákot is okozhatnak a kemikáliák

2014. 05. 16. 09:44

Egy új amerikai tanulmány a lehető legkevesebb érintkezést tanácsolja azokkal a vegyi anyagokkal, amelyek leginkább növelhetik az emlőrák kockázatát, és részét képezik a mindennapi életnek. Az Environmental Health Protection című szaklapban megjelent tanulmány összeállította annak a 10 kemikáliának a listáját, amelyek állatoknál emlőrákot idéznek elő, és amelyekkel sokan naponta érintkeznek. Hangsúlyozták, ugyanezek az anyagok hozhatók összefüggésbe az emberi mellrákkal is.

A tanulmány szerint elsősorban a benzinben, a gázolajban, a kipufogógázban található anyagokról, a tűzálló vagy folttaszító anyagokról, az oldószerekről, a festékeltávolítókról, valamint az ivóvíz kezeléséhez használt fertőtlenítők származékairól van szó.

A tudósok azt javasolják a nőknek, hogy a lehető legkevesebb ideig tegyék ki magukat benzin és gázolaj gőzének vagy kipufogógázoknak, főzés közben kapcsolják be a páraelszívót, csökkentsék a megégett ételek fogyasztását, ne vásároljanak poliuretán habbal készült fotelt, díványt, kerüljék a folttaszító szőnyegeket és lakástextileket.

Javasolják azt is, hogy a emlőrák megelőzése céljából keressenek olyan hajfestéket, amelyikben nincs perklóretilén vagy más oldószerek, szerezzenek be ivóvíztisztító karbonszűrőt, csökkentsék a házipor mennyiségét.

Ezeken kívül érdemes olyan kozmetikumokat használni, melyek a lehető legkevesebb kemikáliát tartalmazzák. Ha lehet, ezek ne tartalmazzanak szintetikus színezékeket, szintetikus illatanyagokat és parfümöket. Emellett kerülni kellene a szintetikus fényvédőanyagokat, alumínium tartalmú vegyületeket, állati eredetű glicerint, petrokémiai olajokat, parabén és az izotiazolin típusú konzerválószereket.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/MTI