Jump to content

Hogyan napozzunk a nyáron?

2014. 05. 27. 13:31

Évek óta „dúl a vita” azon, hogy szabad napozni, vagy az UV-sugarak károsak az ember szervezetére. A legújabb vizsgálatok alapján lehet, sőt, kell! Csak fel kell készülni rá alaposan. A napozásnak rengeteg kedvező hatása van! A napfény jókedvre derít, elűzi a depressziót. Általa D-vitaminhoz juthatunk, amely  fontos szerepet játszik a csontjaink egészségében és lassíthatja a csontritkulást. Ugyanakkor kiemelten fontos, hogy felkészítsük magunkat a napsütésre. A napsütés káros következményeivel szemben, belsőleg és külsőleg is védekezni kell! Belsőleg kell először felkészíteni a bőrünket! Elsősorban fogyasszunk karotinban gazdag zöldségeket és gyümölcsöket!

A karotinok elsősorban az intenzív színű zöldségek és gyümölcsök (sárgarépa, sütőtök, a paradicsom, cékla, barackok) fogyasztásával kerülhetnek be szervezetedbe. Ehhez sok élénkpiros, sárga, bíborszínű zöldséget és gyümölcsöt kell ennünk. A béta-karotin minden zöld növényben is megtalálható, legértékesebb forrásai: a rebarbara, a paraj, a kelkáposzta, fejes saláta.

Napozás előtt ajánlatos, sok paradicsomot és sárgarépát, vagy a fent ajánlottakból bármit fogyasztani. Azon túl, hogy védjük a bőrünk, a barnaságunk is tartósabb lesz, és kevesebb napfény is elég a szép barna szín eléréséhez.

Emellett nem árt bio naptejet használni, amely fizikai fényszűrős, cink-oxiddal készül. Mintegy 300 éve használják már a bőrgyógyászatban a kovacinkérc főbb összetevőjeként. Egy leheletvékony, alig látható fehér réteggel vonja be a bőrünket, úgy veri vissza az UV sugarakat, hogy azok el sem jutnak a bőrünkig.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/andio.biz