Jump to content

Nem irritál a sampon? Egy állat a szemével fizetett érte! Virágzó állatkísérletek

2014. 08. 17. 19:00

Miközben a kozmetikai szerek polcai között sétál, gondolt már arra, hogy mennyi állat esett áldozatául a tökéletesre fejlesztett szerek oltárán? Állatkísérletek még mindig vannak!

Kevesen tudják, hogy mennyi nyúl szenvedése, és legrosszabb estben kínhalála vezet ahhoz, hogy a szemünkbe kerülő sampon ne csípjen. Vagy, akár azt, hogy évente közel 35 ezer állat születik, és hal meg azért, hogy egy-egy újabb kozmetikai termék piacra kerülhessen. Ugyan 2004 óta hivatalosan tilos az EU-ban az állatkísérlet kozmetikai célra felhasználni, de a határozat könnyedén kikerülhető.

Közvetett módon mi magunk is állatkínzók vagyunk. Egy kisállat nem tud harcolni az ellen, hogy kényszerkalodába zárva körömlakkot, vagy sampont cseppentsenek a szemébe –nem tudja a könnyével kimosni azt -, ezáltal vizsgálva az irritáció milyenségét. Ugyanígy a kényszeretetést sem tudja elutasítani, amivel megfigyelik mennyire mérgező az adott alkotóelem, illetve, hogy milyen hatása van a szaporodás során. A legnagyobb márkák, a legnagyobb kínzók. A PETA által közzétett lista szerint pl.: a Colgate, az Old Spice, az Always a Palmolive, és még rengeteg nagy cég, a termékeit állatokon tesztelte. Az állatkísérletek feleslegesek és ódivatúak, mert vannak olyan alternatív kísérleti módszerek, melyek pontosabbak, és megbízhatóbbak. De a probléma az, hogy nem alkalmazzák őket.

Ha tenni akarunk valamit, vagy legalább szeretnénk a lelkünket megnyugtatni, hogy nem vagyunk közvetetten is állatkínzók, akkor vásárolhatunk „Cruetly Free” címkével ellátott termékeket, melyek nem tartalmaznak se állati eredetű alapanyagokat, de még a tesztelésük sem rajtuk történt. Vigyázzunk rájuk, mert Ők nem tehetnek semmit magukért, Mi igen!