Jump to content

A haj a lélek tükre

2014. 08. 29. 12:30

A haj a szervezet tükre? Igen mondhatjuk így is, hiszen rengeteg szervi betegség mutatkozik meg hajunk állapotán, állagán. Ezzel a tudományággal a trichológia, azaz a hajgyógyászat foglalkozik.

Dr. Enzo Formentini az 1970-es években hozta létre ezt a gyógyászati ágat. A hajnak élettanilag 3 fontos dologra van szüksége: folyadékra, ételre és levegőre.
A haj fejlődésének 3 szakasza van. Az első az élő fázis, ami 6-8 évre tehető, ilyenkor a haj megfelelően fejlődik, növekszik. 5-15 napig tart a katagén fázis, amikor a haj meghal. A telogén fázis pedig, 3-3,5 hónap, mikor a hajhagyma elszarusodik, kifordul a fejbőrből, azaz a hajunk kihullik. Ennek oka tehát 3-4 hónappal a hajhullás előttre vezethető vissza. Az intenzív, már-már abnormális mennyiségű haj kihullásával érdemes tehát szakorvoshoz fordulni. Napjainkban Magyarországon Európa színvonalú a trichológiára szakosodott orvosok oktatása. Ez a tudományág kicsit orvosi és kicsit természetgyógyászati ágazat is.
A Trihocenter Or Gold nevű termékcsalád teljesen természetes gyógynövénykivonatú szer a hajunk védelme érdekében. Ezen termékek biofizikai úton dolgoznak, ellentétben a legtöbb samponnal és hajápoló szerrel, melyek biokémiai anyagokat tartalmaznak, ezzel is károsítva a hajkoronánkat.
Mindennapjainkban is óvnunk kell a hajunkat, nyáron a tűző naptól, télen a fagyos széltől, és az időjárás egyéb viszontagságaitól is. Ezen felül a változatos egészséges étrenddel is megőrizhetjük hajunk szépségét.