Jump to content

Jó illatú méreg, azaz a parfüm és káros hatásai

2015. 01. 18. 09:00

A kellemes illat sosem hátrány,ám néhányan reggelente durva túlzásba esnek, amikor kis híján az egész üveg tartalmát magukra locsolják. A számos káros mellékhatásról azonban keveset hallani, és a remekül felépített, kocka hasú ifjakkal bemutatott reklámokban sem az a téma. Pedig nem árt, ha tudja, milyen tüneteket válthat ki a parfümallergia.

Megkockáztatható az a kijelentés, hogy a kozmetikai termékek közül a parfüm tartalmazza a vegyi anyagok legváltozatosabb és legmagasabb arányát. A benne található különböző (!) kemikáliák száma meghaladja az 500-at. Megtalálható benne: etanol, acetaldehid, benzaldehid, benzil-acetát, a-pinén, aceton, benzil-alkohol, és etil-acetát. Azért ezeket emeltem ki, mert a fent említetteket ismerik talán a legtöbben, vagy legalábbis hallottak már róla.

Ezek a vegyi anyagok egyrészt mérgezőek, másrészt olyan anyagok összetevői között is megtalálhatóak, amelyeket sosem kenne a bőrére. A kapott egyveleg olyan hatásokat képes kiváltani az allergiás személyekből, amelyekre az ember nem gondolna parfümvásárlás közben.

Jelentkezhet: ingerlékenység, mentális bizonytalanság, izomfájdalom, asztma, puffadás, ízületi fájdalmak, fáradtság, torokfájás, szem irritáció, gyomor-bélrendszeri problémák, gégegyulladás, fejfájás, szédülés, duzzadt nyirokcsomók, köhögés, égő vagy viszketés, bőrirritáció.

Ezen felül találhatók olyan vegyületek is benne, amelyek kevésbé ismertek, de annál veszélyesebbek. Ezek közül kettőt érdemes megjegyezni, az acetaldehid és a toluol nevét. Az utóbb említett gyakorlatilag egy idegméreg, ami befolyásolja az izomműködést, de okozhat emlékezetvesztést, beszéd-, hallás- és látászavart. Az acetaldehid rák keltő hatású.

A legijesztőbb az egészben, hogy a parfümgyártásra eső korlátozások nagyon lazák.