Jump to content

A szappanos zuhanyzás veszélyei

2015. 05. 01. 16:00

Nincs is jobb egy reggeli frissítő zuhanynál, az aktuális kedvenc tusfürdővel. Ám, a kellemesen illatozó fürdőkellékkel néha több kárt okozunk, mint hasznot. Kevesen tudják, hogy a szappanok, samponok a reklámokban elhangzottakkal ellentétben nem hidratálják a bőrünket, sőt!

 

Új kérdéstrend hódít, mely megosztja az emberek véleményét. Fürdés szappannal, tusfürdővel vagy anélkül? Sokan azt állítják, hogy nem szükséges használni a szappanokat, samponokat, dezodorokat, vagy bármilyen más bőrápoló terméket, ugyanis ezek roncsolják a bőrünket. Ebben van némi igazság, mivel a gyakori és hosszas meleg fürdőtől, a nehezen lemosható samponoktól, tusfürdőktől olyan alkotóelemek is kioldódnak a bőr felső rétegéből, amelyek a feszességet biztosító víztartalom megtartásáért felelősek. Nem mindegy tehát, hogy a napi tisztálkodáshoz milyen szereket használunk. A rossz minőségű szerektől a bőrünk kiszáradhat és sérülékennyé válhat.

Tény azonban, hogy önmagában a tiszta víz nem képes teljesen leoldani a különféle szennyeződéseket a bőrünkről. A szappan segíti a zsíros anyagok és az elszarusodott hámsejtek eltávolítását, ezáltal puhábbá s üdébbé varázsolja bőrünket. Az egészséges bőr mosható szappannal, de fontos a szappanok között is különbséget tenni. A szappanok 60%- a marhafaggyúból 27%-a kókuszzsírból áll. A többi szintetikus tenzidekből, sőt ezek keverékéből készül.

A normál bőr pH értéke 5,5-s , a normál és a száraz bőrűeknek a 7,5-8, a zsírosabb bőrűeknek a 9-10 pH értékű szappan lenne az ideális a tisztálkodáshoz. A lúgos szappan képes megpuhítani a keratint, megakadályozni a szőrtüszők nyílásának elszarusodását, segíteni a bőr természetes működését, öntisztulását. Azonban árthatunk bőrünknek, ha semleges (pH 7) vagy lúgos (>pH 7) pH-értékű kozmetikai termékeket használunk, hiszen ilyenkor sérülhet a bőr savköpenye, és érzékennyé válik a külső hatásokkal szemben.

A habfürdők/tusfürdők kémhatásuk miatt, elősegítik a szaruréteg megvastagodását. Ezen felül felelősek lehetnek a gyakori szőrtüszőgyulladásokért. Túl gyakori használatuk esetén ugyanazok a hátrányok érvényesülnek, mint a hagyományos szappanoknál, azonban sokkal jobban szárítanak,mint azok. Mindezek ellenére a higiénikus és illatos tisztulás érdekében mindenképpen javasolt a megfelelő tisztálkodási szer kiválasztása és fürdőzés közbeni alkalmazása.

A mosakodás eredményességét nem csak a bőr pH értéke, hanem a víz keménysége is befolyásolja. Az érzékenyebb bőrűek jól teszik, ha az arcmosáshoz és a fürdéshez használt vizet almaecettel lágyítják. Ez utóbbival vagy megfelelő arctisztító tonikkal a bőr savas védelme helyreállítható.

További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása: http://www.allxiiso.com/)