Jump to content

A biokörömlakk az egészséget is óvja

2015. 06. 16. 16:00

Rózsaszín, vörös, díszített vagy egyszerű francia. Vannak, akik az egyszerű színtelen verziót kedvelik, mások megszállottsággal váltogatják körmük színét, de talán egyikük sem gondol bele, mit is hordanak kezeiken és lábaikon nap mint nap. A drogériában állva és elámulva a csillogó és színes választéktól eszünkbe sem jut, vajon mitől tapad ez a kis üvegnyi csoda napokig körmünkre? Vajon mitől játszik gyöngyházfényben a kedvenc lakkunk? Ezen igények kielégítéséhez temérdek mesterséges vegyszeren keresztül vezet az út.

A lakkozás procedúrájának egyik velejárója a kellemetlen szag, ami az üvegcséből árad és amellyel sokszor okozunk a környezetünknek is kellemetlen perceket. Dibutil-ftalát, toluol és formaldehid a három alapvető összetevő minden körömlakkban, melyek külön-külön is idegrendszer roncsoló hatással bírnak, mentális zavart, hormonális problémákat, légszomjat és fejfájást okoznak.

És akkor még nem beszéltünk a lemosókban található acetonról, mely irritáló hatással van a tüdőre és a szemre, a bőrt és a körmöket pedig rendkívüli módon szárítják. Szerencsére azonban egyre népszerűbbé válik olyan termékeket használni a mindennapokban - és a kozmetikában - melyek környezet és egészségkímélőek.

Szerencsére az emberek tényleg ráébredtek, mennyire szennyezetten élnek valójában, de egy biztos, a bio ipar virágzik. Egy termék zöld verzióját elkészíteni annyit jelent, hogy kihagyjuk belőle a kemikáliákat, mérgező vegyszereket és a színező anyagokat. És ez lehetséges egy körömlakk esetében is. Ezek a verziók általában lassabban száradnak és kevésbé tartósak, de számos előnnyel is rendelkeznek, többek között, hogy eltávolításukhoz nincs szükség acetonra, egyszerűen meleg vízben áztatva egy rétegben lehúzhatóak a körömről.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Forrás:femcafe.hutotalcar.hu Kép forrrása: freedigitalphotos.net)