Jump to content

Naptejhasználat helyesen

2015. 07. 05. 16:00

Nem mindegy milyen faktort, hányszor és hogyan használunk bőrünk védelmére, mert attól hogy tetőtől talpig fürdünk a fehér krémben, még nem biztos, hogy hatásos, sőt!

Minden a helyes naptej választással kezdődik. A boltok polcai roskadoznak a különféle faktorszámú fényvédőktől, és sokan csak lekapnak egyet – a legmagasabb faktorszámút – anélkül, tudnák melyik is számukra a megfelelő. Ez baj.

Összesen 6 fajta bőrtípust különböztetünk meg, és a faktorszámok is típusra szabva vannak ajánlva. A típusok az alábbi táblázatban láthatóak.

A bőrtípustól függetlenül a napenergia mélyen behatol a bőrbe és károsítja a bőrsejtek genetikai állományát-DNS-ét. Ez a károsodás idővel bőrrákhoz, akár melanomához vezethet. Ezért nem szabad elbagatellizálni és viccként kezelni a naptej használatát.

„A gyerekek bőrszínüktől függetlenül az 1. típusba tartoznak. Számukra, illetve a sok anyajeggyel rendelkező vagy már korábban bőrrákkal diagnosztizált embereknek az 50-es faktorszámú fényvédők ajánlottak. A 2. típusnak legalább 30-as, a 3-nak legalább 10-es fényvédő faktorra van szüksége, míg a 4. típusban tartozók alacsonyabb jelölésű készítményeket is használhatnak. Bár fontos megemlíteni, hogy a jó minőségű naptejekből 15-ös faktorszám a legalacsonyabb.” – olvasható dr. Boros-Gyevi Márta véleménye a femina.hu oldalán.

Az európai bőrtípus a 2-es, 3-mas kategóriába tartozik. E típusba tartozó egyének 15-ös faktorszámú naptejjel, gyakorlatilag két óránál többet sem tölthet a napon anélkül, hogy káros napsugárzás érné a testüket.

Végezetül, a faktorszám (SPF – Sun Protection Factor) azt jelöli, hogy használatával mennyivel több ideig maradhatunk a napon anélkül, hogy ezzel ártanánk a bőrnek (pl.: 3-mas bőrtípus esetén, a fényvédő nélkül 10-20 perc tölthető a napon, míg naptejjel akár 3 óra is).



További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: noregretsstudios.co.uk Táblázat: biokalauz.hu/webbeteg.hu)