Jump to content

Mindennapi dolgok, amik karikássá teszik a szemkörnyéket

2015. 07. 14. 12:30

Sokan nem is gondolnák, hogy az apró rutinos tevékenységek is hozzájárulnak a szem alatti sötét karikák kialakulásához. Íme, a leggyakoribb okok.

A szem körüli bőr nagyon vékony, érzékeny a szervezetben zajló folyamatokra, tehát valójában jelzésértékű. A fáradtság, stressz, kialvatlanság háromszögén túl bizonyos esetekben a szem körüli karikák betegségre, rendellenes szervezeti működésre is utalhatnak. Bár a legtöbb esetben az imént említett triumvirátus az okozója, azért ha hosszabban fennáll, érdemes felkeresni egy szakértőt.

A hétköznapi tevékenységek során számos szabotázst elkövetünk magunk – és bőrünk ellen – ilyen például az agyonkozmetikázás. A legtöbb kozmetikai kence kifejezetten a szemkörnyék ápolására van kifejlesztve, ám nem szabad elfelejteni azt, hogy ezek számos irritatív, allergiás reakciót kiváltó kemikáliát tartalmaznak. Nem érdemes sokáig próbálkozni az arckrémekkel, ha az első időszakban már kellemetlenséget okoznak. A legjobb mindig a természet gyógyszertárából válogatni.

A kozmetikai szerek egy másik válfaja a nem megfelelő arclemosó, és emellett a túl hideg, vagy túl forró vízzel történő arclemosás is befolyásolja a karikák kialakulását. Persze a bőr hidratálása elengedhetetlen a ráncok, és karikák elkerülésénél, viszont nem mindegy, hogy milyen hőmérsékletű tiszta – vagy arclemosós – vízzel tesszük ezt. Mivel a szem környéki rész bőrfelülete nagyon kényes, nem szabad kíméletlenül leforrázni.

Az étrend is felelősségre vonható a megjelenő karikákért, nem csak a berögzült szokások. A túlzott sófogyasztás, és az energiaszegény étrend is fokozhatja felbukkanásukat. Ugyanis minél kevesebb energia jut a szervezetbe, egyre álmosabbá, fáradtabbá válik. Ahhoz, hogy ébren maradhassunk, elkezd fokozódni a kortizol hormon termelése, ami a véráramlást is fokozza, amire a vérerek kitágulással válaszolnak. A kitágult erek pedig egyszerűen jobban látszódnak a szem körüli vékony bőrön keresztül.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: traceyevelynbeautifulyou.com)