Jump to content

Házi praktikák napégés ellen

2015. 07. 30. 12:30

A nagy melegben, a tűző napon könnyedén leéghetünk. A leégés elsősorban a világosbőrű ill. bőrproblémás embereket fenyegeti. Ha már megtörtént a baj, mert otthon felejtettük a naptejet, ne essünk kétségbe, vannak kiváló praktikák, melyekkel csökkentjük a kellemetlen, leégés okozta fájdalmat.

Íme néhány egyszerű praktika, amely garantáltan enyhíti a fájdalmakat és a bőrpírt.

A legősibb módszer az égett bőr nyugtatására a tejfölös borogatás. Egészen addig hagyjuk a tejfölt a bőrön, ameddig át nem melegszik. Utána langyos vízzel alaposan mossuk le a bőrünkről.

Napjaink közkedvelt növénye az aloe vera, amely szintén gyógyír az égett felületekre. Kapható különféle krém formájában, de ha az élő aloe növény szárából levágunk egy darabot és az ebből kinyert kocsonyás-géles anyaggal kenjük be a problémás felületet, ugyanolyan eredményt érünk el, mint a készen kapható krémek esetén. Enyhébb leégés esetén vegyünk hűtőfürdőt, melybe tegyünk néhány csepp levendula vagy kamilla olajat. Legalább 25-30 percig ajánlott hűsölni a vízben a nyugtató hatás elérése érdekében.

Bizonyára sokan próbálták már az uborkát, mint arcpakolást a fáradt, pirult arcbőrre. Az uborka ezen felül napégés gyógyítására is kiváló. Reszeljünk le egy nagyobb uborkát (egészen apróra), majd a reszeléket (uborka nedvével együtt) kenjük rá a bőrünkre. 10-15 percig pihentessük rajta, majd mossuk le bőrünkről.

Gyors enyhülést okoz, ha kukoricalisztet és vizet összekeverünk, és az így kapott pépes masszát vékony rétegben eloszlatjuk a megfelelő területen. A szem környéki bőrpírra/leégésre fekte vagy zöld tea filterje lehet a megoldás, néhány percre áztassuk a tea filtert langyos vízbe, majd helyezzük rá a filtereket az érintett területekre.

Egy kis odafigyeléssel a legnagyobb melegben is megóvhatjuk testünket. A megfelelő testápolás mellett azonban fontos, hogy bőrünk és szervezetünk védelmében sok folyadékot fogyasszunk.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!