Az A-vitamin antioxidáns hatású, ami azt jelenti, hogy gátolja, lassítja a szervezet oxidációs folyamatát (ami az öregedésért felelős), és megköti a káros szabadgyököket. Antioxidáns hatása révén megóvja a szervezetet a fertőzésektől, betegségektől.
Az A-vitamin ezen kívül a bőr rugalmasságáért, teltségéért felelős. Megfelelő bevitel mellett eltűnnek a pattanások a bőr bársonyos tapintásúvá válik, valamint halványodnak a ráncok is. Az A-vitamin elsősorban a zöldségekben: spenótban, sütőtökben, sárgarépában található, illetve állati belsőségekben. Főként az olajos magvakban és az olíva olajban fordul elő.
A C-vitamin szintén antioxidáns hatású, viszont a szervezet nem képes az előállítására így kívülről kell bevinni. Hiányában vérzékenység, ínysorvadás, izombántalmak, lassú sebgyógyulás, a fertőzésekkel szembeni fogékonyság, és gyulladások kialakulása léphet fel. Nem megfelelő mennyiségű bevitele a bőrre is kihat, töredezett és száraz lesz.
A C-vitamin szükséges a kollagén termeléshez, ami az inak, a kötő- és bőrszövetek feszességéért felelős. Ezen kívül serkenti az immunrendszer működését és a gyógyulási, ellenállási képességet.
A C-vitamin megtalálható citrusfélék gyümölcseiben, valamint bogyós növényekben, zöldség és főzelékfélékben is.
Az E-vitamin hasonlóan az előző vitaminhoz antioxidáns hatású, mindamellett, hogy sejtszintű építőanyag, és a sejtfalak és az izmok megóvásában játszik nagy szerepet. A vitamin ezen felül a vérkeringés optimalizálása miatt is fontos, illetve a bőrszárazság, a bőr kirepedezésének megelőzése miatt. Főként olajos magvakban és az olíva olajban fordul elő nagymennyiségben.
ovábbi érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: timeinc.net)