Jump to content

Egészséges, vadító platina szőke hajra vágysz?

2017. 08. 01. 10:55

Aki egyszer rákap a szőke hajra nehezen mond le róla, és minden más hajszínnel szürke kisegérnek érzi magát. Tény, hogy a szexi szőke fürtök azonnal minden pillantást rabul ejtenek, de az állandó szőkeségnek is megvan az árnyoldala.

Szőkének lenni életstílus, egy életérzés, amivel tudni kell együtt élni, és tudni kell viselni. A szőke és annak világosabb, extra világos árnyalatai évek múlva is ugyan olyan trendik lesznek, mint ahogy a 80-as évek elején voltak, épp ezért nem árt tudni egy-két dolgot, ha nem csak szexi szőke hajat, hanem egészséges tincseket szeretnél.

A szőkeség árnyoldala

A világ szőke hajú embereinek 75 százaléka festett szőke, és a tudomány jelenlegi állása szerint 2065-re teljesen el fognak tűnni az eredeti szőkék, így az egyetlen opció a kedvelt szín életben tartására a festés, ami valójában egy kereszteshadjárat a hajszálak ellen.

Persze nem csak a fenti színárnyalat viseli meg a hajat, ha festésről van szó. A barna, a fekete vagy épp a vörös festék is igencsak roncsolja a hajat, de sajnos a szőke árnyalatai az igazán baljósak a hajszálak számára.

A hajfestékek festékből oxidációs anyagokból állnak, és hatásmechanizmusuk azon alapszik, hogy behatolnak a hajszálba, és megváltoztatják annak a színét. Már ez sem jó igazán, de a szőke hajfesték a fentiek mellett úgynevezett hidrogén-peroxidot is tartalmaz, amely áthatolva a hajszálak keratinvédőrétegén bejut a hajszálba, megváltoztatja annak szerkezetét és ezáltal átszínezi a tincset. Persze a folyamat során nem csak a hajszálak érintettek, hanem a fejbőr is, mert az sokszor allergiát okozó kemikáliák azzal is érintkeznek. A hajszálak erre sokszor érzékenyen reagálnak, sprőddé, töredezetté, „nyúlóssá” válnak.

A vadító szőke…

Legyen szó melírról vagy teljes hajfestésről a szőkítés igencsak megviseli a hajat, sőt. A hidrogén-peroxid tartalmú készítmény gyakorlatilag bejut a hajszál belsejébe, át a keratinrétegen megbontva a haj szerkezetét, ezáltal kivilágosítva azt. Ugye, hogy nem hangzik jól?

A probléma a hajszál szerkezetének megváltoztatásával annyi, hogy rengeteg problémát okoz: az állaga és típusa megváltozik, hajlamosabb lesz megtörni, vagy épp kihullani, ráadásul a mindennapi környezeti hatások is jobban megviselik.

Az egészséges szőke haj titka

A haj ép állapotának megőrzése a fentiek után sem lehetetlen, csupán egy kis odafigyelésen múlik az egész. A tápláló samponok és balzsamok sokat tesznek egy-egy ilyen hajmerénylet után.

A Revalid hajkozmetikumok széles választéka között például számos hajregeneráló és tápláló sampont és balzsamot találunk, amelyek javítják a haj szerkezetét és helyreállítják annak eredeti állagát. Zabkivonat, pantenol, búzafehérjetartalmuk a haj táplálását hivatottak szolgálni, míg fejbőr nyugtató hatással is bírnak. Próbáld ki, és legyen hajad szexi, egészséges platinaszőke!

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)