Jump to content

10 dolog, amit biztosan nem tudtál a hajról

2017. 08. 03. 14:20

A fejünk tetején sokszor önálló életet élő hajzuhatagnak nagyobb szerepe van a mindennapokban, mint hisszük. Épp ezért nem árt megismerni kicsit közelebbről a kósza tincseket, és azok szakszerű ápolását.

Kis túlzással élve, de hajunk mindent elárul rólunk: hangulatunkat, szervezetünk állapotát, stílusunkat, és személyiségünk egy darabkáját is hordozza. Elvégre megjelenésünk fontos része a hajunk, sőt talán a legfontosabb, ami a benyomáskeltést illeti, így nem csoda, ha kínosan ügyelünk rá. De vajon eleget tudunk róla?

10 érdekesség a hajról

Kezdjük talán azzal, hogy míg lehet, jó alaposan vegyük szemügyre a természetes szőke hajszínt, mert a becslések szerint az eredeti szőke árnyalatok alig öt évtized múlva teljesen el fognak tűnni. Vészjósló az is, hogy a szőke hajú emberek 75 százaléka festett.

Ha ez nem lenne elég, a szőke haj a legvékonyabb szálú mindközül, mindössze fél milliméter az átmérője, míg a fekete vagy sötét árnyalatú tincsek 2,5 milliméteresek.

De a szőke hajnak is van azért előnye, például ők büszkélkedhetnek a legtöbb hajszállal, körülbelül 150 ezer szállal. A sorban őket a barnák és vörösek követik 90-90 ezer hajszállal, a sort pedig barna és fekete árnyalatok zárják. Viszont cserébe a relatív kevesebb hajszálért, az ő hajszálaik sokkal erősebbek és vastagabbak.

A nyár viszont minden hajtípusnak jót tesz, mert a meleg fokozza a vérkeringést, ezáltal a hajhagyma is több tápanyaghoz jut, ezáltal fokozva a hajszálak növekedését.

Ha a forróság elől a fürdőkádba menekülünk érdemes megfigyelni, hogyan változik a hajhossz. Vizesen a haj ugyanis negyed annyira megnyúlik, mint eredeti mérete. Ha viszont a mosás után nem nyeri vissza eredeti hosszát, hanem megnyúlt marad, akkor bizony az a fehérjehiány jele.

A hajszál nem csak a fehérjehiányt képes jelezni, hanem sok minden mást is. Például a hajszálak és a haj állagának megváltozásra szervi elváltozásra, betegségre is utal, valamint a tincsekből kimutathatóvá váltak a vérben lévő káros anyagok.

Ami a hajszál felépítését illeti: található benne szén, oxigén, nitrogén, hidrogén, kén, víz és keratin. Ráadásul bárhol kinőhet, leszámítva a talpat, a tenyeret, az ajkakat és a szemhéjat. Viszont pillanatok alatt képes ősszé válni. Hirtelen bekövetkezett negatív események hatására, akár egy hét alatt is. 

A hajszál átlagos élettartama 2-5 év, és havonta kb. 1 centimétert . Napi 15-50 szál elhullajtása normális, akkor kell aggódni ha ez 100 fölötti számra növekszik. Ha ezt meg akarod előzni, van néhány jó tippünk.

Add meg a hajadnak, amire vágyik!

Ahhoz, hogy hajszálaid erősek, egészségesek és ragyogóan fényesek maradjanak, nem árt néhány dolgot szem előtt tartani, például a hajhagymák megfelelő táplálását, az ideális tápláló sampon és balzsam kiválasztását.

A Revalid revitalizáló, proteintartalmú hajbalzsam tápláló összetevői, úgymint a zabkivonat, a búzafehérje és a pantenol (B5-vitaminnal) javítják a haj szerkezetét, biztosítják, hogy a haja puha, fényes és rugalmas maradjon anélkül, hogy súlyánál fogva lelapulna. A Revalid samponok gyengéden, mégis alaposan tisztítják és revitalizálják a hajat. Az igazi komplex hatást pedig a hajkapszulával érheted el, amely belülről táplálja a hajat, ami mindközül a legfontosabb.

A hajhagymának A-, E-, H- (biotin) és B-vitaminok, a cink, a vas, a szilícium, a folsav a legfontosabb, ezek hiányában ugyanis hullani, töredezni kezd, és fénytelenné válik, és egy sor hajproblémát idéz elő. A hajkapszula azonban megelőzi a tápanyaghiány okozta hajbetegségeket, helyette pedig egészséges, és fénylő hajat varázsol.

 

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)