Jump to content

Körömvirág krém házilag? Az ősz legszükségesebb kencéje!

2017. 09. 26. 17:05

A vénasszonyok nyara indén elkerülte kishazánkat, de legalábbis várat magára. Addig meg kell barátkoznunk a csípős őszi reggelekkel, a hideg széllel és a fagyos estékkel, na meg a kiszáradt kezekkel és piros arcbőrrel. Legalábbis abban az esetben, ha a polcon nem vár minket a nyugtató házi körömvirág krém.

A körömvirág különféle illóolajakat (mentont, izomentont, karvont, terpinént), karotinoidokat, flavonoidokat, szaponinokat, szabad triterpéneket (faradiolt, taraxaszterolt), poliszacharidokat tartalmaz, így sokrétű felhasználása már igen régóta ismert.

Virágának forrázata megkönnyíti az emésztést, fogíny ápolására szájvízként is használják. Kivonatait gyomor- és nyombélfekély kezelésére, külsőleg visszérgyulladásra, rosszul gyógyuló sebek, bőrelváltozások gyógyítására alkalmazzák. A körömvirág enyhítő és viszketéscsillapító hatásának köszönhetően külsőleg kiegészítő kezeléseknél használatos. Fertőtlenítő és gyulladásgátló, valamint sebgyógyulást elősegítő tulajdonságai miatt bőr-és szájüregi betegségek kezelésére ajánlott. Használják bőrrepedések, kisebb sebek, rovarcsípések és napsugárzás okozta bőrgyulladás esetén is.

Home made körömvirág

Körömvirágkrémet készíteni nem túl bonyolult, sokkal inkább időigényes. De megéri vele bajlódni egy kicsit, mert cserébe természetes alapanyagokból készült, adalékanyagmentes krémet tudhatunk magunkénak.

Mire lesz szükséged hozzá?

- 60 gramm körömvirág szirom vagy 30 gramm szárított körömvirág
- 2,5 dl napraforgóolaj
- méhviasz
- 1 teáskanál búzacsíraolaj

Elkészítése

A virágokat - mindegy hogy száraz vagy friss virágról származnak -  tedd egy üvegbe, mert önts rá napraforgóolajat, egészen addig, míg az el nem lepi a szirmokat.

Ezután nincs más dolgod, mint 2-3 hétig pihentetni a keveréket, míg az össze nem érik. Fontos, hogy naponta rázd fel, ha pedig az olajat a szirmok kezdik beszívni, mindig önts hozzá annyit, amennyire szükség van.

3 hét után szűrd le a keveréket egy tiszta konyharuha segítségével. A leszűrt folyadékot egy kis olajat és a méhviaszt egy tálban gőz felett olvaszd össze. Annyi méhviaszt adj hozzá, amilyen állagú krémet szeretnél: minél többet adsz hozzá, annál keményebb lesz. A krém állagát úgy tudod ellenőrizni, hogy egy tálkába néhány cseppet teszel, majd azt a hűtőbe rakod néhány percre. A hideg hatására a krém elnyeri végleges állagát, így e szerint tud hozzá adni még méhviaszt, vagy olajat, hogy hígítsd.

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)