Jump to content

Ne vedd meg, készítsd el magad: ajakrúzs

2018. 04. 09. 16:00

Ha unod a bolti kínálatot, és valami egyedi, sajátos színárnyalatú ajakrúzsra vágysz, miért nem készíted el saját magad? 

A hagyományos ajakrúzsban olyan összetevőkkel találkozik az ember, amelyeknek még a nevét sem tudja kiejteni, nemhogy annak pontos hatásáról értesülne. Itt van példának pár nyelvtörő, az egyik neves kozmetikai cég ajakrúzsának tartalma: Propii-parabént ("szimplán" nagyon mérgező), retinil palmitát (terhes nők számára mérgező, bizonyítottan káros hatással bír a szervezetre), metil (kapcsolatba hozható a rák kialakulásával), tokoferil-acetát (mérgező, égési sérülést, felhólyagosodást okozhat). Ezek persze csak a jéghegy csúcsai, csupán ízelítőül osztottam meg a kedves olvasókkal.

A nagy előnye annak, ha mi készítjük az ajakrúzst, hogy ezek nem lesznek benne.

A hozzávalók házi készítésű alaphoz:

  • 1 teáskanál méhviasz pasztillák, 1 teáskanál Shea vaj vagy kakaóvaj, 1 teáskanál kókuszolaj

Hozzávalók a különböző árnyalatok eléréséhez:

  • A vörös színárnyalat: 1/8 teáskanál cékla por vagy 1 csepp természetes(!) vörös ételfesték.
  • Barna/ Sárgásbarna színárnyalat:1/4 teáskanál kakaópor, egy csipet fahéj, vagy a kurkuma, attól függ, milyen árnyalatra vágyik.
  • Matt hatás: 1/4 teáskanál bentonit agyag.

(Opcionális lehet egy csepp illóolaj, de ez nem kötelező, csupán csak illatossá teszi.)

Elkészítése:

Az alaphoz valókat olvassza össze edényben, egy kis vízzel. Mikor már kellőképp összeolvadtak vegye le a tűzről, és a választott színárnyalathoz valókat keverje lassan hozzá. A kapott egyveleget mixelje át még egyszer, majd a kapott masszát töltse egy már elhasználódott ajakrúzs fiolájába. Tegye fél órára a hűtőbe.

Ezután használatra kész!

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)