Jump to content

Élesztőt a kenyérbe? Sokkal inkább a kozmetikumodba tégy!

2018. 10. 29. 16:00

Az élesztő a házi kozmetika kedvelt alapanyaga, ugyanis valódi vitaminbomba révén, megálljt parancsol a ráncoknak, fiatalítja, táplálja a bőr, és természetes megoldást kínál a hajhullásra, töredezett hajvégekre. Persze nem csak a bőr a hajat és körmöt regenerálja, hanem a stresszhormont is jótékonyan befolyásolja.

Az élesztő sokrétű felhasználhatósága a benne található rengeteg vitaminnak (B1-, B2-B5- B6  és H-vitamin), ásványi anyagnak (kálium, nátrium, foszfor), és nyomelemnek (magnézium, vas) köszönhető, melyek nem csak a szervezetben fejtik ki pozitív hatásukat, hanem revitalizálják a bőrt, egészségessé, fényessé teszik a hajat, és a körmöt.

Az élesztő tartalmazza a szervezet kiegyensúlyozott működéséhez szükséges szénhidrátok közel 40%-át, a fehérjék 4%-át, továbbá zsírokat, vitaminokat és ásványi anyagokat. Utóbbiak közül fontos kiemelni a B1-, B2-B5- B6  és H-vitaminokat, mely a bőr regenerálódásához elengedhetetlenek.

Tippek és praktikák, fontos tudnivalók

Az élesztő áldásos hatását sejtszinten fejti ki, ezáltal nem csak táplálja, hanem megszabadítja a bőrt az elhalt hámsejtektől is. Pozitív tulajdonsági közé tartozik, hogy a pattanások és ráncok ellen is felveszi a harcot. Számos házi arcregeneráló, arcfiatalító, és ránctalanító krémet készíthetünk felhasználásával, méghozzá fillérekből. Már pár alkalom után szemmel látható lesz a változás.

Tipp: A házilag legegyszerűbben elkészíthető élesztős arcpakoláshoz, csupán mézre és tejszínre van szükség. A kényeztető felfrissüléshez az összetevőket sűrű masszává kell keverni, húsz percig a bőrön hagyni, és végül meleg vízzel óvatosan leöblíteni.

A természet medicinája nem csak a bőrnek adja vissza bársonyos puhaságát és feszességét, hanem számos hajproblémára is megoldást nyújt. Rendszeres használatával egyszer és mindenkorra leszámolhat a kellemetlen tapintású, fénytelen hajjal és a hajhullással. Ez elsődlegesen a benne található B5- B6  - vitaminoknak köszönhető, melyek serkentik a haj növekedését, azonban gátolják zsírosodását, és lassítják az őszülési folyamatokat.

Tipp: Házilag percek alatt elkészíthető az élesztős hajpakolás, melyet bátran alkalmazhatunk minden hajtípus esetén. Csupán egy kanál élesztőre és némi meleg vízre van hozzá szükség. A pakolást a nagyobb hatékonyság érdekében száraz hajra ajánlott felvinni. Az élesztőt egyenletesen oszlassuk el a hajon kevés meleg víz segítségével, húsz percig hagyjuk állni, majd mossuk le.

Az élesztő valódi természetes csodaszer lévén az igénybevett, töredezett, gyenge körmök megváltója is. B- vitamin tartamának köszönhetően erősíti és táplálja a körmöt, és simává varázsolja felszínét. Az élesztőben található megannyi vitamin hatására felületéről eltűnnek a mélyedések, és barázdák is.

Az élesztő egyébként nem csak a házi kozmetikában közkedvelt, hanem a táplálkozási szakértők is ösztönzik hosszú távú fogyasztását, mert rendszeres bevitele csökkenti a stresszt és feltölti a szervezet vitamin- és ásványi anyag háztartását.

 

 

Forrás: Biokalauz | Marmalade | Kép: wikimedia.org

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)