Jump to content

Fény derülhet a fiatalság titkára?

2019. 04. 13. 20:58

Tanulmány készült egy speciális fehérjéről, amely fiatalon tartja a bőrt, és elősegíti az új, erős sejtek képződését.

 

A COL17A1 névű fehérje a legújabb kutatás szerint nagyban növeli a bőr ellenálló képességét, és segítséget nyújt egészségének fenntartásában, valamint a sérülések gyors gyógyulásában, írja a The Japan Times.

Mindezt azzal éri el, hogy a sejtek cserélődését serkenti, amely kulcsfontosságú elem a szövetek épen tartásában. Lényegében tehát a már kimerült, régi sejtek helyére újak kerülnek – magyarázta a kutatás vezetője, Nisimura Emi, a Tokiói Orvostudományi Egyetem őssejtkutatási részlegének professzora.

Az öregedés következtében a CLO17A1 fokozatosan ürül ki a bőrből. Hasonló hatással bír a fiatal bőrre az UV-sugárzás és az egyéb káros környezeti hatások is. A folyamat eredményeként a gyengébb sejtek reprodukálódnak, aminek hatására a bőr elvékonyodik, nehezebben viseli a stresszhatásokat, és lassabban gyógyul.

A kutatáshoz, melyet csütörtökön publikált a Nature című magazin, házi egerek farkának bőrén végeztek kísérletet, mely hasonló jellemzőket mutat az emberi bőrszövetekkel. A kutatók arra keresték a választ, stimulálhatók-e a már kimerült sejtek. Két kémiai vegyületet különítettek el – Y27632 és apocynin –, és a teszt pozitív eredményeket hozott. Mindkét vegyület a sérült bőrfelület gyógyulását idézte elő, ami nagy előrelépést jelenthet a bőr és öregedésének csökkentésében is.

Nisimura szerint munkájuk odáig vezethet, hogy krémeket és tablettákat állítsanak elő, amelyek megfékezik bőrünk állapotának romlását, és elősegítik a regenerációt. Tervei között szerepel továbbá, hogy gyógyszerészeti és kozmetikai cégekkel is együttműködjenek a jövőben.

(Forrás: biokalauz.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)