A marula olaj a marula fáról származik, ami Dél-Afrikában őshonos. Ott „csoda olajnak” tartják. Aranybarna színű, kellemes illatú és hasznos. Magas anti-oxidáns és C-vitamin tartalma van és hiába kicsi a gyümölcs, több a vitamintartalma, mint egy grapefruitnak. A benne található anti-oxidáns megfiatalítja a bőrt és simává varázsolja a hajat.
Az olajat bőrápolásra, azon belül hidratálásra, és masszázshoz használják. Korábban, még víz helyett is használták, tisztálkodásra. Ezen felül segíti a bőr regenerációt, és a meglévő sebhelyeket halványítja.
Az bőröregedés gátló hatása miatt évtizedek óta csodaszerként kezelik, és szinte minden kozmetikai készítményben megtalálható. Ez a magas anti-oxidáns tartalomnak köszönhető, ami kisimítja a ráncokat, és fiatalosan tartja a bőrt. Visszaadja annak puhaságát, és feszességét. Emellett a haj is megfitalanodik tőle, mert megerősíti a lemezkéket, táplálja a fejbőrt, és csökkenti a hajhullást.
A kozmetikai hatások mellett az élelmiszeriparban is kedvelt alapanyag, legfőképp a diétás ételek készítése során. Ez szintén a sokat emlegetett anti-oxidánsnak köszönhető, ami feltölti a szervezetet energiával, csökkenti a fáradságérzetet, és afrusztrációt.Egyébként, húsok tartósítására is használták.