Jump to content

Marula a kevébé ismert, ám annál hatékonyabb olaj

2020. 08. 13. 16:05

Hallottál már a róla olajról? Ha nem akkor itt az ideje! A bőröd és hajad hálás lesz érte.

A marula olaj a marula fáról származik, ami Dél-Afrikában őshonos. Ott „csoda olajnak” tartják. Aranybarna színű, kellemes illatú és hasznos. Magas anti-oxidáns és C-vitamin tartalma van és hiába kicsi a gyümölcs, több a vitamintartalma, mint egy grapefruitnak. A benne található anti-oxidáns megfiatalítja a bőrt és simává varázsolja a hajat.

Az olajat bőrápolásra, azon belül hidratálásra, és masszázshoz használják. Korábban, még víz helyett is használták, tisztálkodásra. Ezen felül segíti a bőr regenerációt, és a meglévő sebhelyeket halványítja.

Az bőröregedés gátló hatása miatt évtizedek óta csodaszerként kezelik, és szinte minden kozmetikai készítményben megtalálható. Ez a magas anti-oxidáns tartalomnak köszönhető, ami kisimítja a ráncokat, és fiatalosan tartja a bőrt. Visszaadja annak puhaságát, és feszességét. Emellett a haj is megfitalanodik tőle, mert megerősíti a lemezkéket, táplálja a fejbőrt, és csökkenti a hajhullást.

A kozmetikai hatások mellett az élelmiszeriparban is kedvelt alapanyag, legfőképp a diétás ételek készítése során. Ez szintén a sokat emlegetett anti-oxidánsnak köszönhető, ami feltölti a szervezetet energiával, csökkenti a fáradságérzetet, és afrusztrációt.Egyébként, húsok tartósítására is használták.

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)